Definerer matlaging og oppvask som fysisk aktivitet
illustrasjon. Foto: Herbalife Nutrition

Definerer matlaging og oppvask som fysisk aktivitet

Få mennesker i Troms og Finnmark trener like mye som anbefalt. Og de som faktisk rører på seg har en rimelig bred definisjon av begrepet «fysisk aktivitet».
Riks
Raymond Elde
Publisert : 20.09.2019 01:30

Halvparten av alle i Troms og Finnmark mener de er fysisk aktive minst fire ganger i uken. Men bak tallene ligger det en flau sannhet.

– 4 av 10 innbyggere i våre to nordligste fylker oppgir at en dagligdags aktivitet som å lage middag, vaske opp, henge opp klær eller ta ut søpla er «fysisk aktivitet». Da burde de heller heve ambisjonsnivået, knyte skoene og komme seg ut på en reell treningsøkt, sier Mia Bergmann, nordisk sjef i ernæringsselskapet Herbalife Nutrition.

Bergmann er overrasket over tallene, som stammer fra en undersøkelse av Herbalife Nutrition utført av YouGov. Men en liberal definisjon av begrepet «fysisk aktivitet» er ikke den eneste grunnen til at mange sliter med inaktivitet.

– 3 av 4 i Troms og Finnmark skulle ønske de var mer fysisk aktive. Likevel tar de i bruk et variert utvalg av fantasifulle unnskyldninger for å unngå trening. Dessuten er de ikke flinke nok til å bruke kroppen i dagligdagse situasjoner, mener hun.

– Unngår all form for aktivitet i hverdagen
Ifølge Herbalife Nutrition-undersøkelsen er innbyggerne i Troms og Finnmark eksperter på å unngå aktivitet i hverdagen. Flere ganger i uka velger 6 av 10 i disse to fylkene inaktive transportmidler på distanser der de egentlig kunne brukt kroppen.

Det vil blant annet si at de velger heisen framfor trappen, bilen framfor sykkelen, og bussen framfor beina. Bergmann anbefaler folk i Troms og Finnmark å ta flere fysisk aktive valg i hverdagen.

– De kan ikke skylde på tidsklemma. Med mindre man bor på toppen av en skyskraper, har de fleste av oss liten grunn til å velge heisen. Husk at sunne vaner – både når det gjelder trening og kosthold – får store, positive konsekvenser på sikt, påpeker Bergmann.

Oppfinnsomme unnskyldninger
Troms og Finnmark sine innbyggere er høyst kreative når de skal forklare hvorfor de avlyser en planlagt treningsøkt.

Favorittunnskyldningene er at de ikke har energi, at de ikke har tid, at det er dårlig vær, eller at de heller tar det i morgen. Men det er også enkelte kreative sjeler i de to nordligste fylkene som avlyser planlagte treningsøkter fordi de er sultne, de mener trening har så lite effekt eller de er tom for batteri på mobilen eller pulsklokka.

Lite glad i treningssenteret
Treningssentre er svært lite populære i Troms og Finnmark. 4 av 10 misliker treningssentre, mens 2 av 10 rett og slett sier at de er redd for treningssentre. Flere oppgir at kropps- eller prestasjonspress er bakgrunnen for dette.

Bergmann i Herbalife Nutrition skjønner at det kan føles komplisert eller skummelt å komme i gang med trening, spesielt om de skal trene på treningssenter.

– Jeg forstår at det kan være vanskelig å gi seg i kast med trening. Men mitt råd er å finne en arena som passer for deg – for eksempel en treningsgruppe som møtes ukentlig. Du trenger ikke være flink eller i god form for å trene, og det er det heller ingen som skal forvente. Tren på den måten og med den intensiteten som passer for deg, avslutter hun.

Pressemelding Herbalife Nutrition


BransjeguidenPublisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS