Selen spiste betydelige mengder fisk
Forskere har studert hva selen spiser i havet. (Illustrasjonsfoto)

Selen spiste betydelige mengder fisk

Menyen varierer fra sted til sted, viser forskning.
Riks
Bjørn Magne Solvik
Publisert : 08.09.2019 03:45

Ved å analysere mageinnhold og avføring, og gange resultatet med antall havert i Norge, fant forskerne at selen spiser 8 000 tonn fisk i året. Sei, torsk og steinbit var hovedretten.

Over elleve år samlet havforskere inn mage- og avføringsprøver fra havert i Finnmark, Nordland og Rogaland.

Til sammen analyserte de fiskerester i 381 prøver. Inne i hodet har fisk nemlig noen små kalklegemer som kalles øyresteiner eller otolitter. Disse har årringer som et tre, og forteller forskerne litt av hvert.

--Øresteinen fungerer som en ferdsskriver i fisken, som gir informasjon om art, alder og størrelse. Denne går gjennom fordøyelsessystemet til selen, forklarer havforsker Kjell Tormod Nilssen, ifølge Forskning.no

Ved å analysere øresteinene fra avføring på holmer og skjær og fra magene til skutt sel, fant forskerne ut hva hver enkelt hadde spist.

I alle områder var torsk og sei de vanligste innslagene i dietten, fulgt av steinbit, hyse og ulike flyndrer.

--Men vi ser variasjoner fra sted til sted, sesong til sesong og år til år. I Finnmark var det for eksempel bare lodde som stod på menyen i 2009. I Rogaland spiser haverten lite steinbit, sier Nilssen.

For å finne den totale mengden fisk spist av havert i Norge, ganget forskerne opp fiskefunnene med matbehovet til hele den norske bestanden, sist anslått til 3850 dyr.


BransjeguidenPublisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS