Pressemelding

Norsk Folkehjelp - 02.07.2009

To skritt tilbake i asylpolitikken

”Barn som kommer til Norge som asylsøkere, enten alene eller med voksne, er en sårbar gruppe. Regjeringen vil ha et særlig fokus på deres rettigheter og livssituasjon” står det å lese i Soria Moria erklæringen.

Arbeids- og inkluderingsdepartementet publiserte i går enda flere innstramningstiltak i asylpolitikken. Tiltakene er i all hovedsak innstramminger rettet mot asylsøkere som er barn. Prognoser fra UDI viser at 1800 enslige mindreårige asylsøkere (EMA) kan komme til Norge i år.

Ett av tiltakene er at UDI instrueres til å ta i bruk Dublin II-forordningen for å returnere barnefamilier til Hellas.

”Helsingforskomiteen og NOAS har dokumentert hvordan asylsøkere, inkludert barnefamilier og enslige mindreårige, blir varetektsfengslet under forferdelige forhold ved retur fra andre europeiske land. Rettssikkerheten er fraværende og det er langt større sannsynlighet for å bli banket opp av gresk politi enn å få den beskyttelse man har krav på etter Flyktningkonvensjonen.”

– For Norsk Folkehjelp er det ubegripelig at en norsk regjering angriper de svakeste av de svake, barn på flukt, og sender dem tilbake til forhold både menneskerettighetsorganisasjoner og UNHCR tar sterk avstand fra, sier spesialrådgiver i Norsk Folkehjelp Ivar Christiansen.

Regjeringen har tidligere varslet opprettelse av omsorgs- og utdanningstilbud i opprinnelsesland for enslige mindreårige. Dette kan tilsynelatende være en positiv tanke, men Norsk Folkehjelp tviler på at barn som kommer alene tilbake til krigsherjede land får den oppfølgingen og muligheten de fortjener. – Vi tror regjeringen mer ser dette som en mulighet til å kvitte seg med asylsøkere fremfor å tenke barnas beste, noe vi finner helt uakseptabelt, sier Christiansen.

Videre har regjeringen foreslått at aldersvurdering av enslige mindreårige asylsøkere nå også skal omfatte håndrot og fysiologisk undersøkelse. Håndrot undersøkelsen er foreldet og ikke lengre i bruk og den var enda mer omstridt enn dagens tanntest, som kan gi mange års feilvurdering. Vi forundrer oss over at regjeringen tar i bruk en, slik vi ser det, foreldet metode, for å støtte opp om den allerede omstridte tannundersøkelsen. Summen av en dårlig test pluss en dårlig test blir neppe en god test.

– Norsk Folkehjelp mener det i stedet for de omstridte alderstestene må nedsettes en uavhengig gruppe med forskjellig og nødvendig kompetanse som kan gi individuelle helhetsvurderinger, avslutter Ivar Christiansen.
Annonse:
Bransjeguiden

Siste nytt:



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS