Pressemelding

Bjarne Rohde, leder i Troms og Finnmark SV og Kristina Hansen, leder i Finnmark - 11.12.2020

Frekkhetens nådegave fra minister Astrup

Når man leser uttalelsene til Norges kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup i Dagbladet de siste dagene om Troms og Finnmark, er det ikke lett å finne ut av om dette handler om grenseløs arroganse eller om det rett og slett skyldes kunnskapsløshet. 

Tvangssammenslåingen av Troms og Finnmark er en skamplett på denne høyreregjeringen sin syvårige historie. Den var presset igjennom mot folkets vilje og på tross av en rekke advarsler. Til og med en folkeavstemning i Finnmark var ikke nok til å få regjeringen til å høre på folk i nord. 

Det er frekkhetens nådegave når Astrup forsøker å kaste skylden for resultatene av regjeringens tvangsbruk i nord på demokratiet Troms og Finnmark. En ansvarlig regjering tar ansvar for egne feilgrep. Denne regjeringen derimot, har tvangssammenslått fylkene, ikke levert på nye oppgaver og underfinansiert i verdensklasse. Nå rømmer de fra konsekvensene av egen politikk med halen mellom beina. 

Regjeringen har styrt i syv år. Samtlige av dem har vært preget av dårlige nyheter for Nord-Norge. Nye oppgaver kommer uten finansiering og de eksisterende blir stadig dårligere finansiert. Vi vet at Høyre er imot det regionale nivået. Underfinansieringen går utover våre elever, reisende, småsamfunn og næringsliv som trenger en sterkt fylkeskommune som kjenner sitt omland. Et annet eksempel hvor regjeringas unnfallenhet kommer tilsyne, er Finnmarkseiendommen (FEFO) hvor Finnmarks befolkning ikke lenger alene styrer. 

Nord-Norge er et område med høyst oppegående, engasjerte folk med både vilje og kunnskap til å drive næring, forskning og skape gode muligheter i nord. Vi lar oss ikke lure når regjeringa for eksempel sender over saneringsklare fiskerihavner til oss og ber oss betale regninga.

Astrup setter oppdeling opp mot utvikling. Det har han ingen dekning for. En oppdeling betyr ikke å at samtiden skal stå stille. Vi skal bruke tiden til å utvikle og forbedre region og bygge på godt samarbeid.  Så skal Troms og Finnmark tilbake hver til sitt og fortsetter som gode naboer som hjelper hverandre om det trengs. Mens vi venter på en invitasjon med ministeren om dialog med oss, fortsetter vi å oppfylle distriktspolitikk i praksis. 

Vi deler opp fylkene for å bytte tvang mot frivillig, tett og godt samarbeid. Regjeringen burde sette pris på at vi retter opp makkverket av en regionreform, men vi forventer dessverre flere grunnløse beskyldninger.

Regjeringen lover flere tvangssammenslåinger om de vinner valget på nytt. Det bør velgerne merke seg. Vaksinen mot tvangssammenslåinger er ny regjering.

Annonse:
Bransjeguiden

Siste nytt:Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS