Nye vindkraftprosjekt
Reinen skyr lyden fra vindmøllene, ifølge reindriftsutøvere (Illustrasjonsfoto)

Nye vindkraftprosjekt

To nye vindkraftanlegg, samt ett eksisterende vannkraftverk, kan bety krise for reindrifta, skriver Sagat.
Næring
Raymond Elde
Publisert : 04.05.2017 05:36

Selskapet Grenselandet AS vil bygge 250 vindmøller. Den nye Davvi vindpark kan stå ferdig til drift sommeren 2023, ifølge en utredning selskapet la frem på et møte i Kunes i forrige uke.

Tidligere er det lagt frem planer for en Borealis vindpark, med om lag 100 turbiner. Finnmark Kraft, der FeFo er medeier, er del­aktig i dette prosjektet.

Anleggene skal bygges på fjellene mellom Kunes i Lebesby og Tana. Anleggsveien vil starte fra Svanebekken på Børselvfjellet.

Borealis vindkraft vil kreve om lag 25 kvadratkilometer areal, mens den nye Davvi vindpark vil dekke 67 kvadratkilometer. Samlet blir dette et arealbehov på 93 kvadratkilometer. I tillegg kommer behovet for vei og kraftlinjer.

Maret Laila Anti og Nils Mathis Gaup fra reindbeitedistrikt 13, er svært kritiske til det de hadde fått høre fra prosjektet, og meldingen Grenselandet AS hadde lagt frem.

--Reineier Frode Utsi har fortalt oss om hvordan reinen skyr lydene fra vindmøllene der han har rein. Og det er ikke bare lyd, der er også lys som blinker og annen aktivitet, sier Anti til Sagat.

--Reinen trenger områder der det er vind, på grunn av stor innsektsplage. Den trenger områder som er svale, sier Anti. 


Annonse:
https://www.facebook.com/nordkapplegesenter


BransjeguidenPublisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS