Investere i kryptovaluta? Vær oppmerksom på dette
Investere i kryptovaluta? Vær oppmerksom på dette

Investere i kryptovaluta? Vær oppmerksom på dette

I løpet av de siste årene har et høyt antall nordmenn valgt å kjøpe kryptovaluta.
Riks
Publisert : 09.12.2021 14:38
Sist oppdatert : 14.12.2021 14:40

Norske medier har tidligere rapportert at norske husstander sitter på krypto verdt milliarder av kroner og investeringslysten vil sannsynligvis øke de neste årene.

Hvis du er blant de som vurderer å kjøpe kryptovaluta så er det visse fakta du bør kjenne til før du setter i gang. Her går vi gjennom de viktigste, noe som inkluderer:

  • Hvor det lønner seg å handle
  • Hvordan du kan betale for kjøpet
  • Hvilke fallgruver det er verdt å passe seg for

Velg riktig kryptovalutabørs

Ved valg av kryptovalutabørs er det viktig at:

  1. Børsen tilbyr den kryptovalutaen du faktisk ønsker å kjøpe.
  2. At den er regulert av myndighetene i Norge.

Det er ikke ulovlig å handle hos utenlandske kryptovaluta børser, men det kan derimot være svært risikabelt. Velger du en kryptovaluta børs med registrering hos Finanstilsynet vet du i det minste at eierne overholder alle kravene i hvitvaskingslovverket.

Hos Kryptografen kan du lese mer om to kryptovalutabørser, som begge overholder kravene i det norske lovverket.

Legg merke til at det er en differanse i utvalget av tilgjengelige ‘mynter’. Den ene tilbyr i nåværende øyeblikk 5 handelspar, mens den andre tilbyr litt over 90 stykk.

I Norge finnes det en rekke regulerte kryptovalutabørser og handelsplasser. Det inkluderer blant annet:

  • Firi (tidligere kjent som Miraiex)
  • Bitmynt (drives av Sturle Sunde)
  • Kaupang Krypto (eies av Arcane Crypto)
  • NBX (Nordic Block Exchange)
  • Etoro - Drives fra EU, men er registrert på Finanstilsynets sider.

Skal du kjøpe eller investere i kryptovaluta vil det sikreste valget være å benytte en markedsplass som er registrert i Norge.

Nylig kom det eksempelvis frem at en av verdens største børser hadde kuttet tilstedeværelsen i Norge. Binance valgte å fjerne en rekke tjenester rettet mot det norske markedet etter å ha mottatt en advarsel fra Finanstilsynet.

Hvordan sette inn penger for å kjøpe kryptovaluta

Før du skal kjøpe kryptovaluta bør du også sette deg inn i innskuddsmetodene som tilbys. For børser som utelukkende opererer innad i Norge er det kun mulig å kjøpe kryptovaluta med tradisjonell bankoverføring.

Her får du tildelt et kontonummer du må sette inn penger til, inkludert en egen kode. For å unngå forsinkelser er det viktig at du skriver inn den personlige koden din i meldingsfeltet, slik at selskapet kan identifisere hvem betalingen kommer fra.

Hvis ikke må børsen vente til at banken oppdaterer navnet på avsenderen i nettbanken. Har du maks uflaks vil det også være andre kunder som har det samme navnet. I så tilfelle vil du risikere å måtte vente flere dager ekstra.

Kjøpe med Visa, Mastercard eller Maestro

Et alternativ til tradisjonelle bankinnskudd er å bruke kortbetaling for å kjøpe kryptovaluta.

Mer om temaet:  Hvordan kjøpe kryptovaluta fra Norge

Å kjøpe kryptovaluta med visa eller andre bankkort reduserer tiden det tar å sette penger inn i markedet. Det gir økt fleksibilitet og lar deg handle kryptovaluta på noen få minutter.

Dessverre er det også noen ulemper med metoden, derav at det koster mye penger. Her må du fort belage deg på å betale alt fra 2-4% av kjøpesummen, kun for å dekke kortselskapenes gebyrer. Pengene går ikke direkte til børsen du handler hos.

Fallgruver

For det første bør du være ekstra oppmerksom på hvor mye børsen krever for å la deg kjøpe kryptovaluta. I noen tilfeller kan du ende opp med å betale svært høye gebyrer for å investere. Hvis du skal kjøpe for større beløp og holde det over lang tid vil det ikke være et nevneverdig problem.

Derimot kan du ende opp med å betale for mye hvis du planlegger å daytrade kryptovaluta som en investeringsform. Da kan det være bedre å benytte seg av en børs som tilbyr rabatter i samsvar med hvor mye du handler.

For eksempel: Hos noen børser er det vanlig å redusere handelsgebyrene hvis du kjøper kryptovaluta for x antall kroner over en forutbestemt periode. Ofte er grensen satt til 10.000 USD, noe som tilsvarer rundt 90.000 kroner.

Ergo: Hvis du selger og kjøper kryptovaluta for et slik beløp vil gebyrene falle med en viss prosentandel. Andelen øker jo mer kryptovaluta du kjøper og selger over samme periode.

Skal du kjøpe kryptovaluta er det også viktig at du oppbevarer verdiene på et trygt steg. Det sikreste alternativet er å velge en kryptolommebok som du selv har full kontroll over.

Det tilsier ikke at du nødvendigvis vil miste pengene dine hvis oppbevarer all kryptovaluta på en norskregistrert børs. Formålet er kun å minimere denne risikoen, dersom børsen skulle bli hacket eller frastjålet midler, noe som har skjedd gjentatte ganger de siste årene.


Annonse:
https://www.radionordkapp.no/lytteravgift/


BransjeguidenPublisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS