Kongen fortjenstmedalje til Arvid Petterson
Arvid Petterson får Kongen fortjenstmedalje på fredag. (Foto: Almar Paulsen)

Kongen fortjenstmedalje til Arvid Petterson

Arvid Petterson blir hedret på fredag.
Lokal
Bjørn Magne Solvik
Publisert : 07.12.2021 23:30

Kongen fortjenstmedalje til Arvid Petterson i Porsanger, en overraskelse fra ordfører Aina Borch (Ap).

Medaljen blir delt ut på en seremoni på fredag. 

Arvid Petterson ble født 5. januar 1940 i Brennelv/ Porsanger. Med besteforeldre fra Finland på farssiden, og med foreldrene som snakket kvensk, vokste Arvid og søstrene opp i et kvenskspråklig hjem. Den første sommerjobben hans var i Statens vegvesen i syv år, der han skaffet skolepenger til realskole og gymnas. Etter militærtjeneste på Porsangmoen i perioden 1960 - 1962, tok han lærerutdanning i Bodø med kor og teater som spesialinteresse. Tegnelærerutdanning i Notodden (1967) og mellomfag historie ble fullført i Trondheim i 1970. Historie hovedfag, på desentralisert studie ved universitetet i Tromsø, fra 1986 til 1989. Grunnkurs i finsk studerte han i Alta i 1983, ifølge Porsanger kommune på nett.!Arvid Petterson får Kongen fortjenstmedalje på fredag. (Foto: Almar Paulsen)

I arbeidslivet hadde han tjeneste på skoler i Altafjorden som rektor/internatstyrer på fådelte skole og internat. Han har vært administrativ leder for Nordnorsk kulturråd 1978 - 1989, og fra 1981, også på Nordisk informasjonskontor.

Petterson har utgitt hefter og bøker fra 1970- tallet av, blant andre jubileumsbøker for bank, skogselskap og kraftselskap. Den første boken han fikk utgitt var Altafjordens hulefolk (1981), deretter mange utgivelser fra Porsanger bygdebok, bind 2 (1994) til Porsanger Historielagets publikasjon: Deportering- eller flukt (2014). Etter mer enn seks års arbeid som frilanser, ble boka om tvangsevakueringa av Nord-Troms og Finnmark, Fortiet Fortid ferdig i 2008.  

Petterson har deltatt i flere enn 30 av filmskaperen Anstein Mikkelsens dokumentarer, de fleste vist på NRK TV.
BransjeguidenPublisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS