Helse Nord skal fordele budsjettmidler i regionen
Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol. (Foto: NTB Kommunikasjon / Statsministerens kontor)

Helse Nord skal fordele budsjettmidler i regionen

Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol har besvart spørsmålet fra Bengt Rune Strifeldt.
Politikk
Bjørn Magne Solvik
Publisert : 29.11.2021 01:30

Bengt Rune Strifeldt, stortingsrepresentant for Finnmark FrP, har stilt et skriftlig spørsmål til helse- og omsorgsministeren. 

Strifeldt ville vite om statsråden vil bidra til en ekstern utredning av kostnader for en operasjonsstue ved Klinikk Alta ved et uavhengig konsulentfirma for å sikre at styret i Finnmarkssykehuset har et best mulig grunnlag for å ta en riktig beslutning?

Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) har besvart spørsmålet. 

--Helse Nord har ansvar for å tilby gode spesialisthelsetjenester og for fordeling av budsjettmidler i sin region. I vurderingen av om det bør etableres en «ultraren» operasjonsstue i Alta, er det Helse Nord og Finnmarkssykehuset som har ansvar for å vurdere behovet for dette og eventuelt prioritere bruk av investeringsmidler til formålet. Det har helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol skrevet som en del av svaret på spørsmålet stilt av Bengt Rune Strifeldt. 

Hele svaret fra helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol: 
«Som representanten viser til, fikk Helse Nord bevilget 15 mill. kroner til oppgradering og etablering av operasjonsstuer i Alta i statsbudsjettet for 2021. Finnmarkssykehuset har satt i gang et arbeid for å utrede behov for og bruk av operasjonsstuene.

Helse Nord opplyser at i denne saken må bruk og behov planlegges slik at utstyr, personell med tilhørende sengepost og øvrig areal benyttes best mulig. Oppgradering og etablering av operasjonsstuer i Alta bør derfor planlegges slik at operasjonsstuene i Alta er samlokalisert.

Helse Nord oppgir at med et lufteanlegg med godt nok partikkelfilter og tilstrekkelig utskifting av luft, vil ikke kostnadsforskjellen være vesentlig mellom å etablere en "ultraren" og "ren" operasjonsstue. Helse Nord opplyser at det er infrastrukturen i eksisterende bygg i Alta som ikke er god nok til å etablere en "ultraren" operasjonsstue, uten at det må gjennomføres kostnadskrevende ombygging og tilpasning av tekniske anlegg. Det oppgis også at det sannsynligvis heller ikke er plass til nødvendige teknisk arealer for en "ultraren" stue i eksisterende bygg. For å etablere en "ultraren" stue i Alta må det med all sannsynlighet bygges et tilbygg med tilhørende tekniske rom, som krever betydelige investeringsmidler.

Helse Nord har ansvar for å tilby gode spesialisthelsetjenester og for fordeling av budsjettmidler i sin region. I vurderingen av om det bør etableres en "ultraren" operasjonsstue i Alta, er det Helse Nord og Finnmarkssykehuset som har ansvar for å vurdere behovet for dette og evt. prioritere bruk av investeringsmidler til formålet.» 






Annonse:
https://www.radionordkapp.no/lytteravgift/


Bransjeguiden



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS