Unge sparer mindre i BSU
Linda Tofteng Eliassen. (Foto: Håkon Steinmo)

Unge sparer mindre i BSU

Mener redusert sparing gjennom BSU er et faresignal.
Riks
Bjørn Magne Solvik
Publisert : 19.05.2023 01:30

Samtidig som boligprisene og lånerentene stiger, er det færre som sparer i BSU.

--Boligsparing for ungdom er fortsatt verdens beste sparekonto, understreker forbrukerøkonom Linda Tofteng Eliassen.

Forbrukerøkonomen i SpareBank 1 Nord-Norge synes utviklingen er alvorlig.

--Dette er et faresignal. De aller fleste unge drømmer om å eie egen bolig. Hvorfor ser vi da at sparingen i BSU går kraftig nedover? Spørsmålet stiller Linda Tofteng Eliassen.

Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at innskudd i BSU falt med 4,4 milliarder kroner i løpet av 2022. Innskuddene har tidligere økt hvert år siden ordningen ble innført i 1992, og var på topp i begynnelsen av 2021. Nå er vi tilbake på 2017-nivå, som er 17 prosent lavere enn toppnivået i januar 2021, ifølge Statistisk sentralbyrå

BSU-ordningen ble opprettet i forbindelse med skattereformen i 1992 for å stimulere unge til å spare til egen bolig, og har vært et viktig verktøy for at flere skal komme inn på boligmarkedet. Det har kommet flere innskrenkninger i ordningen de siste årene, blant annet en halvering av skattefradraget.

Regelendringer forklarer noe
En regelendring som trådte i kraft i år har redusert skattefradraget fra 20 til ti prosent. Dette kan ha bidratt til en oppfatning i samfunnet av at BSU ikke lenger er en lønnsom spareform.

--Det er helt feil. BSU er fortsatt verdens beste sparekonto, sier Linda Tofteng Eliassen.

--De fleste banker tilbyr innskuddsrente på BSU på rundt fem prosent, og på toppen får du ti prosent skattefradrag fra staten. Til sammenligning opererer de fleste aksjefond med en forventet avkastning fra seks prosent. Da er det med svingninger og en teoretisk risiko på kort sikt – mens BSU med en avkastning på 15 prosent er garantert, sier Eliassen. 






Annonse:
https://www.radionordkapp.no/lytteravgift/


Bransjeguiden



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS