Det er fortsatt lønnsomt med elbil
Drivstoff gir elbileiere økonomiske fordeler. (Illustrasjonsfoto)

Det er fortsatt lønnsomt med elbil

Elbil lønner seg også i 2023.
Samferdsel
Bjørn Magne Solvik
Publisert : 27.01.2023 23:30

Elbilfordelene blir stadig færre, men lave drivstoffkostnader bidrar til at elbil fortsatt lønner seg

--Den største fordelen får du hvis du kan lade bilen hjemme, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF, i en pressemelding. 

Den største fordelen elbilister har nå er noe regjeringen aldri har innført som en elbilfordel, nemlig drivstoffkostnadene. Kan du lade elbilen din hjemme, er det betydelig billigere enn å fylle bensin eller diesel.

--Vi har nytt godt av lave strømpriser i Norge. Etter at prisene har skutt i været redder strømstøtten elbilladingen hjemme, sier Sødal.

Med en spotpris på gjennomsnittlig 1,50 kroner per kilowattime (kWh) gjennom et år, ville lading av en elbil med kjørelengde på 12.000 kilometer og snittforbruk på 19 kWh per 100 kilometer kostet rundt 3800 kroner med strømstøtte, inkludert moms og nettleie. Uten strømstøtte ville det kostet 5800 kroner i året.

En dieselbil med samme kjørelengde og snittforbruk på 0,65 liter per mil ville kostet 15.600 kroner i året, forutsatt en literpris på 20 kroner.

Nye avgifter
Fra nyttår må du betale moms på kjøpesummen over 500 000 når du kjøper en ny elbil. I tillegg har regjeringen innført en ny vektavgift som gjelder alle biler. Denne slår ekstra hardt ut på elbilene siden de har en batteripakke som veier mye.

--Det viktige nå er at avgiftene ikke økes enda mer i 2024. Med det bykset som kom nå i 2023, vil det være lurt av regjeringen å stanse på dagens nivå, fordi elbilmarkedet fremdeles er sårbart, sier Nils Sødal.

Noen elbilfordeler bestemmes av staten, mens andre fordeler avgjøres av kommunene eller fylkeskommunene.






Annonse:
https://www.radionordkapp.no/lytteravgift/


Bransjeguiden



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS