Torskeyngelen er ikke lettskremt
Frå SpawnSeis-forsøkene: Den hvite og røde båten i bakgrunnen er seismikk-fartøyet. Den gule «sigaren» er en hydrofon som forskerene brukte til å måle støynivået torsken ble utsatt for. ( Foto: Erlend Astad Lorentzen /HI)

Torskeyngelen er ikke lettskremt

Resultatene fra tester har blitt offentliggjort.
Næring
Raymond Elde
Publisert : 04.12.2022 21:25

I to år har forskerne utsett torsk for kraftige smell fra luftkanoner under gytesesongen og fulgt hvordan de oppfører seg. Nå er resultatene fra forsøket klare.

--Vi fant ingen indikasjoner på at torsk forlater gyteplassen tidlig på grunn av støyen fra luftkanoner, sier postdoktor Kate McQueen ved Havforskingsinstituttet (HI), ifølge nettstedet til Havforskingsinstituttet

Hun og kollegene har nå publisert resultatene fra forsøket der nesten 200 torsker ble merket med akustiske sendere og utsatt for seismikk under gytingen. Lyttebøyer i sjøen har registrert torsken sine bevegelser inn og ut av gyteområdet.

Data fra testområdet er sammenliknet med data fra et seismikk-fritt kontrollområde. Mye tyder på at torskeyngel ikke er så lettskremt som man har trodd tidligere.

Lydbølger, eller seismikk, brukes blant annet petroleumsnæringen når man skal lette etter formasjoner på havbundet som inneholder olje eller gass.






Annonse:
https://www.radionordkapp.no/lytteravgift/


Bransjeguiden



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS