Nå vil bankkunder ha avdragsfrihet på lån
Nå vil bankkunder ha avdragsfrihet på lån

Nå vil bankkunder ha avdragsfrihet på lån

Høye strømpriser fører til ønsket om avdragsfrihet blant bankkundene. Svaret er at man først bør se på sitt eget forbruk.
Riks
Publisert : 30.09.2022 13:25
Sist oppdatert : 03.10.2022 15:05

Det er Nordea som avslører kundenes ønsker om avdragsfrihet.

Til NRK, sier leder i Nordea Randi Marjamaa, at det er mange kunder som etterlyser hjelp til å forberede seg på vinteren.

Nordea bekrefter også at de har fått inn mange søknader om avdragsfrihet på lån, spesielt fra kunder fra sørvest-Norge.

 

Avdragsfrihet på lån

Når man får avdragsfrihet, betyr dette at nedbetalingen av lånet blir forskjøvet. For en periode betaler du altså ikke avdrag på lånet ditt, men bare renter og omkostninger. Med andre ord betaler du bare for kostnadene med å ha lånet.

Likevel kan avdragsfrihet være gunstig for en husstand som opplever en nedgang av inntekt for en periode. Baksiden med dette er at totalkostnaden på lånet øker når man benytter seg av avdragsfrihet.

For eksempel kan du få 3 års avdragsfrihet på lånet ditt når du har 15 års løpetid gjenstående. Da betaler du en del mindre penger de neste 3 årene som en konsekvens av dette.

Det du må huske på da, er at når avdragsfriheten er over må du betale mer i månedlige kostnader enn det du gjorde i utgangspunktet. Dette skyldes at du nå skal betale ned på 12 år i stedet for 15 år.

Tommelfingerregelen er at avdragsfrihet innvilges lengre enn 6 måneder hvis du kan skilte med mindre enn 60% belåningsgrad av boligverdien.

 

Avdragsfrihet på usikret gjeld

Også på forbrukslån og andre typer lån uten sikkerhet er det mulig å få avdragsfrihet. Dette varierer fra bank til bank, og lån til lån. I tillegg, så kan man også få utsettelse på betaling, om du har vært en god kunde.

 

Fordeler og ulemper

Avdragsfrihet er riktig nok et midlertidig alternativ, men er lønnsomt i perioder hvor økonomien ikke går helt opp. Trenger du et økonomisk pusterom så kan avdragsfrihet være veien å gå.

Med tanke på at du må betale mer i avdrag når avdragsfriheten er over, vil det være en god idé å begynne å betale avdrag igjen med en gang økonomien tilsier at du kan det. Du er aldri forpliktet til å vente til den avdragsfrie perioden er ferdig.

 





Annonse:
https://www.nordkapp.kommune.no/
Annonse:
https://www.radionordkapp.no/lytteravgift/


Bransjeguiden



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS