Økte priser på matvarer
Prisen for handlekursen økte i juli. (Illustrasjonsfoto)

Økte priser på matvarer

Prisøkning i alle kategorier, viser tallene som ble presentert denne uken.
Riks
Bjørn Magne Solvik
Publisert : 13.08.2022 21:45

Økte priser fra leverandørene ga prishopp på matvarer i juli.

Det har vært en storm av prisøkninger inn mot sommeren: økning i energipriser, drivstoff og fraktpriser, råvarepriser og gjødsel. I juli slo prisøkninger fra leverandørene inn og bidro til prishopp på mat og drikke.

Leverandørene justerer sine priser i februar og juli. I juli slår også jordbruksoppgjøret inn, med økte priser på blant annet korn og kjøttvarer. Som følge av situasjonen med økte strøm, drivstoff og råvarepriser, er oppgangen større i år enn tidligere år.

Sammenlignet med samme måned i fjor, er prisveksten i juli på 10,4 prosent.

--Prisøkninger fra leverandørene gjør at prisveksten øker betydelig i juli. Vi står i en situasjon der alt blir dyrere samtidig, og det slår også inn på prisene på mat og drikke, sier Jarle Hammerstad, leder for bransjepolitikk i Virke, i en pressemelding. 

Prisøkningene gjelder på alle områder, og det samme bildet ser vi også i landene rundt oss. Krigen i Ukraina har ført til en kraftig oppgang i prisveksten på matvarer internasjonalt.

I Norge har prisoppgangen vært mer moderat, men sterk prisoppgang på energi og andre råvarer har likevel gitt en klar oppgang i kostnader til gjødsel og fôr. I juli slo også jordbruksoppgjøret inn.

--I årets jordbruksoppgjør fikk bøndene adgang til å ta ut noe av de økte kostnadene i høyere målpriser, og det bidrar til prisveksten, sier Hammerstad.

Alle kategorier øker i pris, men økningen er størst for kaffe, te og kakao.






Annonse:
https://www.radionordkapp.no/lytteravgift/


Bransjeguiden



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS