Tilfredsstillende resultat i et urolig kvartal
Liv Ulriksen, konsernsjef SpareBank1 Nord-Norge. (Arkivfoto: Sparebank1 Nord-Norge)

Tilfredsstillende resultat i et urolig kvartal

SpareBank 1 Nord-Norge mener de økonomiske konsekvensene av en langvarig krig i Ukraina kan bli utfordrende.
Næring
Bjørn Magne Solvik
Publisert : 15.05.2022 12:00

SpareBank 1 Nord-Norges resultat for første kvartal 2022 viser 564 millioner kroner før skatt. Dette er 33 millioner kroner lavere enn i samme kvartal i 2021. Konsernsjef Liv B. Ulriksen er likevel tilfreds med tallene.

--Næringslivet i Nord-Norge er robust. Vi var knapt ute av pandemien før krigen i Ukraina var en realitet. I en stadig mer ustabil verden ser landsdelen likevel ut til å klare seg godt. Dette gjenspeiles også i tallene våre. Den underliggende driften er god, men vi har et lavere bidrag fra allianseselskapene enn hva vi har hatt de seneste kvartalene, sier konsernsjef Liv B. Ulriksen i en pressemelding. 

Egenkapitalavkastningen for første kvartal endte på 11,6 prosent. I samme kvartal i 2021 var tallet 13 prosent.

--Også dette er tilfredsstillende, og i samsvar med konsernets mål. SpareBank1 Nord-Norge er godt kapitalisert. Det ruster oss for fremtiden, men samtidig påvirker det EK-avkastningen. Jo mer egenkapital man har, jo vanskeligere blir det å levere høy egenkapitalavkastning, sier Ulriksen. 

Økt usikkerhet
SpareBank 1 Nord-Norge har i 2022 ambisjon å vokse med mellom 4 og 6 prosent i personmarkedet, og mellom 6 og 9 prosent i bedriftsmarkedet. Dette tror konsernsjefen de skal klare.

--Siste 12 måneder har veksten i person- og bedriftsmarkedet vært på henholdsvis 6,8 og 7,1 prosent. Isolert sett er veksten i første kvartal noe lavere, og gjenspeiler trolig den usikkerheten som hersker i mange bransjer akkurat nå. Dårligere tilgang og høyere pris på nødvendige varer har gjort at mange er mer avventende enn tidligere, sier Ulriksen. 

Krigen i Ukraina påvirker foreløpig resultatene i liten grad.

--Det er trist å måtte snakke om konsernets økonomi i et krigsperspektiv. Samtidig påvirker slike konflikter både direkte og indirekte. Det er foreløpig bare en ubetydelig andel av våre bedriftskunder som påvirkes økonomisk av krig og sanksjoner, men for de det gjelder er det selvsagt alvorlig nok, sier Ulriksen. 

Konsernsjefen påpeker at de økonomiske konsekvensene av en langvarig konflikt kan bli utfordrende.

--Jeg frykter konsekvensene dersom krigen blir langvarig. Det kan føre oss ut i en økonomisk nedgangskonjunktur. Vi ser allerede at noen kunder er avventende til å gjøre investeringer. Økt inflasjon kan i neste omgang lede til arbeidsledighet og økt økonomisk usikkerhet. Det vil påvirke alle, selvsagt også bankene. Når det er sagt så er den underliggende tilstanden i nordnorsk økonomi sterk og viktige næringer i landsdelen har så langt også hatt positive effekter av stigende råvarepriser og en svak krone, sier Ulriksen. 

Konsernet tilbakefører tapsavsetninger på 32 millioner kroner i første kvartal.

--Vi gjorde store tapsavsetninger 2020, fordi vi er pålagt å gjøre det når kriser inntreffer. Så viste det seg at frykten for konkurser og tap ikke materialiserte seg, og deler av avsetningene tilbakeføres derfor. De reelle tapene finnes dog, og utgjør i første kvartal netto 7 millioner kroner, sier Ulriksen.

Fra ord til handling
Til tross for tilfredsstillende resultater og en landsdel der mye går godt understreker Ulriksen at landsdelen også har utfordringer.

--Nord-Norge har utfordringer som vi må ta på alvor. Den negative demografiske utviklingen har vi pekt på over år. Der må vi ta grep om vi skal sikre landsdelen nok og riktig kompetanse i årene som kommer. Sammen med NHO og LO har vi derfor belyst noen av utfordringene gjennom prosjektet 1000 jobber. Der har vi fått med oss en rekke arbeidsgivere i å tilby sommerjobber i landsdelen, der vi samtidig skal eksponere unge arbeidstakere for alt det fine Nord-Norge har å by på. Håpet er at flere vil se sin fremtid i nord. Mer enn 1 400 jobber blir nå lyst ut. Denne formen for konkrete tiltak håper jeg vi vil se flere av i tiden som kommer. Vi må gå fra ord til handling om landsdelen skal kunne fortsette sin vekst, sier Ulriksen. 






Annonse:
https://www.radionordkapp.no/lytteravgift/


Bransjeguiden



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS