Liten kunnskap om behovet for oppfrisking av barnevaksiner
En undersøkelse viser at de færreste av oss vet at vaksine ikke varer evig. (Illustrasjonsfoto)

Liten kunnskap om behovet for oppfrisking av barnevaksiner

Norstat har foretatt en undersøkelse på oppdrag fra Apotekforeningen.
Riks
Bjørn Magne Solvik
Publisert : 14.04.2022 21:30

Vaksinene man får som barn varer ikke evig. Derfor anbefales det at voksne frisker opp vaksinene hvert tiende år. Det er noe de færreste av oss vet, viser en Norstat-undersøkelse.

Undersøkelsen viser at 57 prosent av befolkningen ikke er kjent med behovet for å friske opp vaksiner i voksen alder. Verst står det til blant mennene, der bare en av tre av de spurte er kjent med dette. Blant kvinnene er det et lite flertall som sier de vet om anbefalingen.

Undersøkelsen, som er gjort av Norstat på oppdrag fra Apotekforeningen, viser også at kunnskapen er lav i de eldre aldersgruppene. Bare 1/3 av de over 65 år kjenner til behovet for oppfriskingsdoser.

Har vurdert vaksinasjonsprogram i mange år
I 2018 la FHI frem en rapport som anbefalte at det etableres et voksenvaksinasjonsprogram. Programmet skal sikre at flere tar oppfriskingsdose av vaksiner mot sykdommer som difteri, stivkrampe, kikhoste og polio. Allerede i 2015 varslet regjeringen Solberg at den ville utrede et voksenvaksinasjonsprogram.

I februar 2021 ba Stortinget regjeringen om å utrede hvordan et voksenvaksinasjonsprogram kan gjennomføres, og komme tilbake til Stortinget om saken. Verken den forrige eller den sittende regjeringen har gitt noen tilbakemelding til Stortinget.

--For tiden er det forståelig nok akutte utfordringer som kommer foran etableringen av store, nasjonale programmer. Samtidig minner både pandemien og den voldsomme og tragiske flyktningstrømmen oss på at vaksiner er et veldig viktig virkemiddel i internasjonale krisesituasjoner, sier Hanne Andresen, fagdirektør i Apotekforeningen, i en pressemelding. 






Annonse:
https://www.radionordkapp.no/lytteravgift/


Bransjeguiden



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS