Mener maritim næring bør bli mer digital og bærekraftig
Leder av strategigruppen Maritim21 Ingrid Schjølberg og fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran.

Mener maritim næring bør bli mer digital og bærekraftig

Forslag overlevert regjeringen.
Politikk
Bjørn Magne Solvik
Publisert : 27.01.2022 23:30

En ny strategi viser hva Norge bør gjøre for å være en verdensledende maritim nasjon i 2030. Mer digitalisering og flere lav- og nullutslippsløsninger er svaret.

Torsdag overrakte strategigruppen Maritim21, som består av representanter fra næringen, forslagene til fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran (Ap). 

--Det grønne industriløftet er en prioritert sak for regjeringen. Vi har satt oss mål om å øke norsk eksport utenom olje og gass med minst 50 prosent innen 2030, da er vi avhengig av å lykkes med å utvikle både eksisterende og nye næringer i havet. For at Norge skal forbli en verdensledende maritim nasjon, må forskning, innovasjon og digitalisering stå sentralt. Denne strategien er et viktig innspill til regjeringens arbeid for å fremme det grønne industriløftet og vår satsing på grønn skipsfart fram mot 2030, Det sier fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran i en pressemelding. 

Strategien framhever tre områder for strategisk forsknings- og innovasjonsinnsats:
1.En omfattende digital satsing er nødvendig for økt konkurransekraft.
2.Utvikling av lav- og nullutslippsteknologier og løsninger, og å ta dette i bruk, vil kreve en koordinert innsats og samarbeid på tvers av de maritime verdikjedene.  
3.Det vil også være nødvendig å fjerne barrierer for grønn og sikker sjøtransport. Barrierene er blant annet knyttet til infrastruktur og tilgang til alternative drivstoff og elektrisitet, økonomisk lønnsomhet og til sikkerhet ved bruk av grønne teknologier.

Strategien skal bidra til økt verdiskaping, sysselsetting og grønn omstilling. Dette er konkretisert i tre delmål for 2030:
-Minst 50 prosent vekst i næringens verdiskaping og eksportinntekter i Norge (fra 2019). 
-Minst 10 prosent vekst i næringens sysselsetting i Norge (fra 2019). 
-Muliggjøre utslippsmålene vedtatt for maritim næring og støtte opp under næringens egne ambisjoner. 






Annonse:
https://www.radionordkapp.no/lytteravgift/


Bransjeguiden



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS