Mindre diabetes type 2 med inntak av mager fisk
Økt inntak av mager fisk reduserte sannsynligheten for å utvikle diabetes type 2 med 29 prosent, og for overvektige med 39 prosent. Det viser nye forskningsresultater fra en studie gjennomført av Havforskningsinstituttet i samarbeid med Folkehelseinstituttet, Oslo universitetssykehus og universitetene i Oslo og Bergen.
Forskerne undersøkte data fra over 60 000 deltakere i Den norske mor, far og barn-undersøkelsen (MoBa) ved Folkehelseinstituttet. Resultatene ble publisert 18. august i det vitenskapelige tidsskriftet Diabetes Care, ifølge fhi.no.
Forskerne undersøkte sammenhengen mellom kosthold og diabetes type 2 og hadde spesielt fokus på mager fisk, fet fisk og omega-3-tilskudd. Det viste seg at inntak av mager fisk under svangerskapet skilte seg ut.
--Økt inntak med mager fisk reduserte sannsynligheten for å utvikle diabetes type 2 med 29 prosent for hele gruppen, sier Jannike Øyen, førsteforfatter av artikkelen og prosjektleder ved Havforskningsinstituttet, seniorforsker.
Mager fisk har lav fettprosent i fileten, som for eksempel torsk, sei eller hyse. Da studien startet hadde ingen av deltakerne diabetes. Deltakerne ble deretter fulgt opp i gjennomsnitt syv og et halvt år, og da hadde 683 deltakere utviklet diabetes type 2.