Pressemelding

Matmerk - 17.01.2020

Stor stas for Lyngenlam i Berlin

Lyngenlam ble tatt opp som en av våre nasjonal matskatter og behørig hedret under åpningen av Norges stand på den store mat- og reiselivsmessen Grune Woche i Berlin. - Skal vi lykkes med å gjøre Norge til en matnasjon av rang, så trenger vi dedikerte lokalmatprodusenter som dere, sa Landbruks- og matminister Olaug Bollestad under tildelingen.

Det er 21 sauebønder i produsentforeningen Lyngenlam SA som står bak søknaden om "Beskyttet geografisk betegnelse" for Lyngenlam. Produsentforeningen arbeider for å styrke saueholdet i Lyngen og har ambisjoner om å bygge en sterk merkevare for Lyngenlam.

- Selvsagt skal Lyngenlam, en av våre fineste råvarer, fra et av våre vakreste områder spille i samme liga som Champagne og Parma. Med Lyngenlam har vi nå 30 Beskyttede betegnelser i Norge, det gjør oss best i Norden. Som lover godt for matnasjonen Norge, sier administrerende direktør i Matmerk Nina Sundqvist.

- Det er ikke mange norske mat- og drikkeprodukter som klarer å kvalifisere seg til dette merket. Dette er det strengeste vernet mot juks og kopiering man kan få. Og du får det bare hvis du kan dokumentere en klar sammenheng mellom kvalitet, produksjonsmetode og geografi, forstetter Sundqvist.

- Dette fortjener Lyngenbøndene, og jeg gleder meg til å se hvordan utviklingen fremover for merkevaren Lyngenlam blir. Dette er en stor merkedag for både oss og dem. Velkommen som nasjonal matskatt nummer 30!, avslutter Sundqvist.

En smak av Lyngsalpan

Lyngsalpan landskapsvernområde utgjør store deler av Lyngenhalvøya.
Mineralrikt jordsmonn sammen med «sol døgnet rundt» og arktisk klima, gir næringsrikt gras og smakfulle urter. Dette er unike beiter som også er dokumentert ved beitekartlegging i området. Her beiter sau og lam, i lavlandet på våren- og de følger snøsmeltinga opp til høgfjellet og breene utover høsten. Dermed får de tilgang til fersk og saftig beite gjennom hele sesongen. Det gir helt spesiell kvalitet på kjøttet.

- Dette var stor stas, sa Runo Berglund fra Lyngenlam SA, han mottok diplomer og plakett som bevis for at Lyngenlam nå er en del av Norges nasjonale matskatter.

- Vi har et sterkt ønske om å gjøre Lyngenlam sporbart og tilgjengelig til forbruker. Det ligger mye arbeid bak konseptet Lyngenlam. Mange år med markedsføring og arbeid med dokumentasjon av konseptet. Derfor er det viktig for oss produsenter å få merkevarebeskyttelse en Beskyttet geografisk betegnelse gir. Nå unngår vi at andre plagierer merkevaren, sier Berglund.

- Vi som sauebønder ønsker å være bevist på at sauen er en av de beste «slåttekarene» i utmarka. Vi driver en matproduksjon på unike utmarksressurser i Lyngsalpan, og det er ikke rart Lyngenlam smaker fortreffelig, avslutter Runo Berglund fra Lyngenlam SA.

Les forskriftsteksten for Lyngenlam her.

Hva er Beskyttede Betegnelser?

Beskyttede Betegnelser er en offentlig merkeordning som sikrer at norske matskatter får den beskyttelsen og anerkjennelse de fortjener. Formålet med Beskyttede Betegnelser er større matmangfold og økt verdiskaping ved å stimulere til regional og lokal matproduksjon. En tildeling av Beskyttede Betegnelse er med på å sikre forbrukeren pålitelig informasjon om produktets geografiske tilhørighet, tradisjon og særegne kvaliteter.

Annonse:
Bransjeguiden

Siste nytt:



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS