Pressemelding

Finnmark fylkeskommune - 19.02.2019

Mange hindre for mobilitet over grensen

Det interkommunale samarbeidet mellom Norge og Finland fungerer godt på flere områder, men det er fortsatt store utfordringer.

Nordkalottrådet, som ledes av Finnmark fylkeskommune, samlet mandag representanter fra norske og finske grensekommuner til dialog om grensekryssende samarbeid. Dialogen dreide seg særlig om områder som utdanning, helse og arbeidsmarked. I alt 25 representanter fra Tana, Karasjok, Kautokeino, Inari, Utsjok og Enotekiø kom sammen for å diskutere muligheter og utfordringer.

Nordkalottrådets leder Remi Strand kunne konstatere at behovet for Nordkalottrådets grensetjeneste fremdeles er betydelig, ettersom det er mange hindre for mobilitet over grensen. Grensetjenesten bistår private og næringsliv som driver grenseoverskridende sysselsetting.

Det ble pekt på at det foregår et bredt og godt samarbeid mellom brannvesen, innenfor svømmeidrett og mellom frivillighetssentraler med mer. Det er imidlertid fortsatt store utfordringer som hindrer et tettere samarbeid over grensen. Blant disse utfordringene er spørsmål knyttet til skatt, trygdeavgift, fastleger, sykefravær og sykepenger. Eksempelvis er det i Danmark og Sverige kommet til enighet når det gjelder skattlegging av hverandres innbyggere. Noe lignende bør også på plass mellom Norge, Finland og Sverige for å bedre arbeidsmobiliteten og styrke arbeidsmarkedet, mener Strand.

Rådmannen i Utsjok Vuokko Tieva-Niittyvuopio konstaterte at Norge og Finland kjenner hverandre for dårlig på områder som eksempelvis helse og omsorg. I Utsjok har lokale myndigheter nå gått i dialog med sentrale styringsmakter om hvordan man kan øke grensekryssende mobilitet.

Under mandagens møte ble det også påpekt at det er store forskjeller mellom Norge og Finland, blant annet i skolevesenet. Men det er også stort potensial når det gjelder samarbeid innen nettopp opplæringsområdet, og i tillegg på områder som helse og omsorg, arbeidsmarked og ungdomsarbeid.

Interkommunalt samarbeid når det gjelder kommunale tjenester til den samiske befolkningen ble trukket fram som et område hvor et tettere samarbeid vil kunne bedre tjenestetilbudet. Det ble også pekt på at kommunene har felles utfordringer.

Grensetjenesten informerte om sitt arbeid med å bistå i grensehinderspørsmål og oppfordret deltagere til å ta kontakt. Videre ble det ble satt pris på at man har møtearenaer for grensekryssende kontakt.

Andre forslag som kom opp, var blant annet felles kurs for ansatte innen kommunale sektorer, felles innsats mot uønskede hendelser, felles satsing på reiseliv, system for informasjonsutveksling og felles kompetansebase.

Annonse:
Bransjeguiden

Siste nytt:



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS