Pressemelding

Kristin Ørmen Johnsen (H), leder av Stortingets familie- og kulturkomité - 17.06.2019

Lettere å anmelde seksuell trakassering

Regjeringen har nå sørget for at det opprettes et lavterskeltilbud for de som opplever seksuell trakassering.

Seksuell trakassering er dessverre utbredt og et tabubelagt tema. Både MeToo-kampanjen og statistikk viser at omfanget av seksuell trakassering er rystende bredt. Det skjer i alle bransjer og i alle organisasjoner. Det er spesielt ille når trakassering skjer av en overordnet, eller fra en annen person i maktposisjon. Mange tør ikke å si fra og man er engstelig for ikke å bli trodd. Å si fra kan bety sanksjoner på jobb og forbigåelser i karrieren.  

Få anmelder, og svært få saker kommer opp i domstolene. Unge kvinner er spesielt utsatt for seksuell trakassering. Én av fem unge kvinner utsettes for trusler, vold eller trakassering i arbeidslivet. Men seksuell trakassering rammer også menn, særlig menn som jobber i kvinnedominerte yrker. Ifølge SSB har én av fem menn i helse- og sosialsektoren opplevd vold, trusler eller seksuell trakassering på arbeidsplassen.

Ingen har blitt dømt i en norsk domstol for seksuell trakassering. Dette har nok også betydd at mange har vært usikre på om og når en sak bør politianmeldes. Det er kostbart med advokatutgifter, så i tillegg til en personlig belastning er det også en økonomisk belastning.

Dette har nå regjeringen gjort noe med. Jeg er glad for at det nå kommer på plass et lavterskeltilbud for mennesker som opplever seksuell trakassering. Regjeringens forslag om å gi Diskrimineringsnemnda myndighet til å håndheve saker om seksuell trakassering er nå vedtatt av Stortinget. Det styrker ofrenes rettsikkerhet.

Det skal være lett å henvende seg til Diskrimineringsnemnda, muntlig og skriftlig. Forhåpentligvis vil dette føre til at flere rapporterer om trakasseringen de opplever, og får oppreisningen de har rett på.

Annonse:
Bransjeguiden

Siste nytt:



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS