Pressemelding

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) - 05.06.2020

Kvikkleireskredet i Alta - NVE samarbeider med Alta kommune

Alta kommune, politiet og NVE samarbeider tett i oppfølgende arbeid etter kvikkleireskredet som gikk onsdag 3. juni.

NVE har nå begynt med oppfølgende undersøkelser knyttet til kvikkleireskredet ved Kråkneset i Alta. I løpet av helgen vil geoteknikere fra NVE være på plass, i tillegg til fagfolk som allerede er på stedet.

- Vi er veldig glade for at NVE styrker bemanningen her i Alta og at vi fra mandag av får fagkompetansen fysisk til stede. Vi har et godt samarbeid med NVE, og det er viktig for oss å kunne støtte oss på deres fagkompetanse, sier ordfører i Alta kommune, Monica Nielsen.

- Når NVE nå kommer hit, håper vi å få svar på hvorfor dette har skjedd og hva vi kan forvente oss videre, sier Nielsen.

Ferdselsforbud ved skredet

Det er nå færre og mindre utglidninger langs skredkanten, men avgrenset område rundt selve skredet anses fortsatt som utrygt. Politiet opprettholder derfor ferdselsforbudet her til mandag da det tas ny stilling til saken.

 - Det pågår kartlegging av sjøbunnen der skredmassene er avlagret og på land, også i skredgropa, sier Knut Aune Hoseth, regionsjef i NVE.

- Undersøkelsene som er utført til nå viser at kvikkleireskredet ikke har påvirket stabiliteten til andre områder enn der skredet har gått, sier Hoseth.

Vil det gå flere skred?

- Vi er kjent med at det er mye kvikkleire i Alta, og har kartlagt og sikret flere områder. Det skal spesielle grunnforhold til for at det skal gå denne typen store skred, og vi regner det som lite sannsynlig at det vil skje andre steder i kommunen, sier Knut Aune Hoseth.

- Det er i utgangspunktet ikke farlig å bo på kvikkleire. Mange av de tettest befolkede områdene i Norge er i områder hvor det kan være kvikkleireforekomster. Men det er veldig viktig å ikke overbelaste kvikkleira. For alle byggetiltak i områder med mulig marin leire, må man undersøke at man ikke utsetter seg selv eller andre for skredfare, særlig i strandsonen og i sjøen, sier Hoseth.

Del dine observasjoner – ta bilder

- Det er imidlertid viktig å observere endringer i terrenget og melde disse inn til kommunen. Ta gjerne bilder! Vi er spesielt interessert i observasjoner som oppsprekking og utglidninger, fortsetter Hoseth.

Store snømengder og mye snøsmelting i det siste har ført til stor vannmetning i bakken. Dette gjelder i store områder i Nord-Norge, også i Altaområdet. Dette er gjenspeilet gjennom at NVE har utstedt jordskredvarsel på gult nivå, hvor det må forventes at noen jordskredhendelser vil forekomme.

Annonse:
Bransjeguiden

Siste nytt:



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS