Pressemelding

FINN.no - 14.04.2021

FINNs miljøbidrag er rekordstort!

Second Hand Effect-rapporten 2020: FINN-brukere fortsetter den gode trenden med å gjøre en forskjell for miljøet. I fjor bidro brukthandel via FINN til potensielle klimakutt tilsvarende 0,61 millioner tonn CO2e. Tallene viser at bruktmarkedet på Torget bidro til potensielle klimakutt tilsvarende utslippene fra trafikken i Oslo i 15 måneder, og produksjonen av 4 milliarder plastposer.

14.april lanserer FINNs morselskap Schibsted og Adevinta den årlige Second Hand Effect-rapporten, som er en oversikt over den potensielle miljøeffekten som kommer av at folk kjøper og selger brukte gjenstander på de ulike markedsplassene. 

Enorm økning av brukthandel

Miljøbesparelsen gjort av FINN-brukere er en stor og viktig del av dette regnskapet. Brukthandel via FINN torget førte til potensielle klimakutt tilsvarende 0,61 millioner tonn CO2e i 2020, noe som er en stor økning fra 2019 da vi sparte miljøet for 0,55 millioner tonn. Det man sparer på CO2e-utslipp tilsvarer null trafikk i Oslo i 15 måneder, mot 13 måneder året før, viser klimaregnskapet vårt.

Bruk av markedsplassen Torget på FINN er rekordhøy for 2020! Dette kan spores tilbake til pandemien, som har gjort at aktiviteten har vært mye høyere enn tidligere år. I 2020 hadde FINN nærmere 1,4 milliarder besøk inn til sine nettsider. På Torget alene var det over 400 millioner besøk, som er en økning på 23% fra 2019. Det ble lagt ut over 11 millioner annonser på Torget, som er en økning på over 26% prosent fra året før.

(OBS. Se oversikt over hvor mye CO2e som potensielt ble spart per fylke nederst i PM)

Mer bevisste forbrukere

Nå som vi har levd i over ett år med koronarestriksjoner i ulik grad, ser vi tydelig at folk har brukt FINN mer enn tidligere. Folk bruker FINN torget som et fullgodt alternativ til handling i butikker, og vi har sett enorm økning i kjøp og salg hele det siste året. Møbler, interiør, elektronikk og sportsutstyr har vært vinnere.

- Som vi ser i Second hand Effect-rapporten, har det å kjøpe brukte varer en enorm klimagevinst, forteller bruktmarkedsekspert og produktdirektør på FINN torget, Kathrine Opshaug Bakke. Våre brukere har spart miljøet for utslipp tilsvarende produksjon av 8,8 millioner Iphones og spart miljøet for potensiell produksjon av 28 000 tonn plast. Det er et fantastisk bidrag til et mer bærekraftig samfunn, og jeg tror ikke det er mange årene til man ser en dobling i nordmenns bidrag til det europeiske CO2e-regnskapet, sier Opshaug Bakke.

Kathrine Opshaug Bakke. Bruktmarkedsekspert og produktdirektør på FINN torget. Foto: FINN/Caroline Roka.

Når vi kjøper færre nye ting, så trenger vi heller ikke å produsere like mye nytt. Det er derfor en viktig avgjørelse for miljøet å velge brukte varer i stedet for nye. Opshaug Bakke forteller at Sustainable Brand Index har en årlig rangering av hvilke merkevarer som blir ansett som mest klimavennlige. I år kom FINN på en fjerdeplass. 

 - Det er forbrukerne som har stemt frem FINN i denne rangeringen, og det forteller oss at det er en stor og økende bevissthet rundt det miljøvennlige ved å kjøpe brukt. Det er smart, ikke bare for egen økonomi, men også for miljøet, sier hun. 

Sparte nærmere 21 millioner tonn CO2e totalt

Metodikken brukt for å lage utregningene i Second Hand Effect-rapporten tar utgangspunkt i at hvert solgte brukte produkt på markedsplassene, erstatter produksjonen av et nytt. I 2020 har Schibsteds og Adevintas markedsplasser og brukere potensielt spart miljøet for totalt 20,7 millioner tonn CO2e. For å sette tallet i perpektiv, så kan dette sammenliknes med 40% av alle utslipp i Norge i ett år.

I rapporten er det også analysert hva slags materialer varene som ble solgt på markedsplassene hos FINN i 2020 ble laget av - noe som betyr at man potensielt unngikk å produsere disse mengdene av de aktuelle materialene: 

  • 28 000 tonn plast = 4 milliarder plastposer
  • 127 000 tonn stål = 1650 km jernbane
  • 15 000 tonn aluminium = 1 milliard brusbokser

Christian Printzell Halvorsen, EVP Schibsted Nordic Marketplaces og CEO i FINN, er svært fornøyd med at alle de tre nordiske markedsplassene i Schibsted, FINN (Norge), Blocket (Sverige) og Tori (Finland), er med på å spare miljøet for klimafiendtlige utslipp.

Christian Printzell Halvorsen, EVP Schibsted Nordic Marketplaces og CEO i FINN.no. Foto: FINN/Caroline Roka.

- Second Hand Effect-rapporten viser at våre tre nordiske markedsplasser for brukthandel utgjør en positiv forskjell for miljøet. I både FINN, Blocket og Tori ser vi en enorm økning i kjøp og salg av brukte varer i 2020 og brukerne er våre egne miljøhelter. At Schibsteds markedsplasser gir folk mulighet til å handle på en bærekraftig måte, er noe vi er veldig stolte av. 

Hva har FINN-brukerne spart miljøet for?

Regionale tall for potensiell besparelse per fylke via brukthandel på FINN (avrundet):  

Total besparelse via handel på FINN (hele Norge): 0,61 millioner tonn CO2e

Agder: 33 000 tonn CO2e potensielt spart

Innlandet: 42 000 tonn CO2e potensielt spart

Møre og Romsdal: 21 000 tonn CO2e potensielt spart

Nordland: 15 000 tonn CO2e potensielt spart

Oslo: 79 000 tonn CO2e potensielt spart

Rogaland: 55 000 tonn CO2e potensielt spart

Troms og Finnmark: 19 000 tonn CO2e potensielt spart

Trøndelag:  56 000 tonn CO2e potensielt spart

Vestfold og Telemark:  57 000 tonn CO2e potensielt spart

Vestland:  67 000 tonn CO2e potensielt spart

Viken: 168 000  tonn CO2e potensielt spart

Til sammenligning: 

10 000 tonn CO2e  = utslippene fra brygging av 430 000 000 kopper kaffe

 20 000 tonn CO2e  = utslippene fra produksjon og gjenvinning av 1 800 000 par joggesko

 30  000 tonn CO2e  = utslippene fra produksjon og gjenvinning av 800 000 jakker

 40  000 tonn CO2e   = utslippene fra produksjon og gjenvinning av 700 000 smarttelefoner

 50  000 tonn CO2e   = utslipp fra produksjon av 720 000 sykler

 60  000 tonn CO2e   = utslippene fra 10 000 personbiler på ett år

 70 000 tonn CO2e = årlige utslipp fra 6 800 nordmenn

Mer informasjon om prosjektet: 

Hva er Second Hand Effect?

Second Hand Effect er et felles prosjekt fra Schibsted og Adevinta i samarbeid med det svenske miljøforskningsinstituttet (IVL). Det hele startet i 2015 - samme år som Agenda 2030 ble født. Arbeidet er skrevet av og grunnleggende spørsmål: hvor mye materiale og CO2e-utslipp kan potensielle spares gjennom brukthandel hvis hvert brukt produkt erstatter produsert av nytt? Les hele rapporten på schibsted.com/secondhandeffect

Disse markedsplassene er del av prosjektet: 

Schibsted markedsplassene FINN i Norge, Blocket i Sverige, Tori i Finland, og Adevinta markedsplassene Leboncoin i Frankrike, Subito i Italia, Jófogás i Ungarn, OLX i Brasil, Segundamano i Mexico, Milanuncios i Spania, og Shpock i Sverige, Østerrike, Tyskland og Storbritannia. Les mer på schibsted.com/sustainability.

Om beregningene:

Schibsted har utviklet den unike beregningsmetoden i samarbeid med IVL Svenska Miljöinstitutet. For mer informasjon om resultat og metodikk besøk schibsted.com/secondhandeffect. Beregningen er basert på forutsetningen om at hvert solgte produkt (brukt) erstatter produksjonen av et tilsvarende nytt produkt, samt avfallshåndtering av produktet. Ved å analysere salget av varer på nettstedene har IVL trukket ut klimadata som deretter er omregnet til CO2e-ekvivalenter i kilo. Studien har tatt høyde for at bilkategorien behøver spesifikke kalkulasjoner og justeringer, med tanke på at en bil kan selges opptil flere ganger.

Annonse:
Bransjeguiden

Siste nytt:



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS