Pressemelding

Knut Bjørn Lindkvist: - 28.07.2020

Falske nyheter fra Fefo

Media bør være kritiske til falske nyheter fra FEFO om de økonomiske konsekvensene ved en overtakelse av Nordkapp.

Frigjorte dokumenter har vist at FEFO har gjort alt de kunne for å hindre at Nordkapp kommune fikk kjøpe Nordkapp, og de skapte et inntrykk av at det heller ikke burde skje av hensyn til kommunens økonomi. Kostnadene ved en overtakelse av Nordkapp-platået har FEFO-ledelsen ved flere anledninger framstilt feilaktig overfor innbyggerne og politikerne i Nordkapp. Seinere har informasjonskonsulenten Greiner fulgt opp den samme villedende informasjonen. Radio Nordkapp videreformidler disse «falske nyhetene» i et oppslag den 23. juli. Fefo sier at Nordkapp-tomta ville koste kommunen 100 millioner kroner. «Årlige renter og avdrag de første 17 årene vil variere fra 6,89 millioner til 5,0 millioner kroner». Dette er en meningsløs framstilling.

For det første har det primære ønsket til Nordkapp kommunes politiske ledelse vært å overta arealer som defineres som «offentlige». Man har aldri uttrykt ønske om å overta Nordkapphallen. Dette er slått fast en rekke ganger, allerede da disse politikerne var i opposisjon. Man vil overta friluftarealene og plasser for parkering av kjøretøyer som er nødvendig for å kunne ta friluftarealet i bruk. Fefo’s egen takst fra desember 2017 viser at hele Friluftsområdet er verdt kr. 782 000,-. Parkeringen på Nordkapp har fungert som et parkeringsområde for kjøretøyer til friluftsområdet siden veien til Nordkapp ble åpnet i 1956, riktig nok utbedret noe gjennom dumping av masse fra byggingen av Grotten i 1988. Taksten for parkeringen var på 15. millioner kroner. Taksten på det takstmannen kaller besøkssenteret, Nordkapphallen, er på kr. 75 mill. Derfor til sammen 91 mill kroner.

Denne taksten fra 2017 på Nordkapphallen skyldes utelukkende RICAs ulovlige praksis med å ta inn en altfor høy betaling som Friluftavgift. At verdien av Nordkapphallen hang sammen med den høye inngangsbilletten til Nordkapp og RICAs monopol, mente også Takstmannen.  Fylkesmannen for Troms og Finnmark slo så fast i sin kjennelse av 19. desember 2019 at den innkrevde friluftavgiften var ulovlig. RICA hadde i 20 år forut for denne kjennelsen misbrukt sin forvaltningsrett for Nordkapp-platået, og nektet å rette seg etter myndighetenes krav om å sette ned friluftavgiften som alle betalte.  

Med Fylkesmannens avgjørelse falt nokså sikkert prisen på Nordkapphallen. Også taksten for parkeringsområdet ble blåst altfor mye opp av takstmannen fordi gjerder, stier og parkering som er nødvendig for å gjøre bruk av friluftsområdet, også er uten noen kommersiell verdi, i følge Fylkesmannens avgjørelse i desember 2019. Taksten på parkeringsarealet på 15 mill er derfor altfor høy den og. Hele takst-rapporten bærer preg av svak innsikt i Friluftsloven.

Både media og andre bør derfor slutte å videreformidle «falske nyheter» som ledelsen i FEFO hittil bevisst har plantet for å svekke kommunens ønske om å kjøpe Nordkapp. Jeg regner med at Nordkapp kommune nå vil konsentrere seg om planene om ekspropriering av friluftsområdet, med tilhørende gjerder, stier og parkering, det som ventelig blir benevnt arealer for «offentlig formål» i ny arealplan.

Ellers vil jeg anmode redaksjonen i Radio Nordkapp å sette seg inn i Fylkesmannens vedtak fra desember 2019. Vedtakene der er ikke anket. Og redaksjonen vil nok få bruk for dem.

Annonse:
Bransjeguiden

Siste nytt:



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS