Pressemelding

Fri Flyt - 14.03.2019

Disse får Fjellfilmstipend

Det aller første Fjellfilmstipendet deles ut i år, og juryen har plukket ut to prosjekter som får 25.000 kroner hver. Les intervju med vinnerne!

– Det er første gang Fjellfilmstipendet blir delt ut i år, og til tross for at det ikke har vært noen stor markedsføring har det vært sterke kandidater å velge blant, forteller jurymedlem Gunhild Aaslie Soldal, redaktør i UTE.

– Det er inspirerende å være med og bidra til at gode filmprosjekter kan bli en realitet. For oss som har samarbeidet med filmturneer som BANFF og EOFT i mange år, er det meningsfylt å bidra til å heve kvaliteten på norske produksjoner, sier hun.

Målet med stipendet er filmskapere som trenger støtte til å realisere et filmprosjekt. Juryen vektlegger filmprosjekter som kan bidra til å øke bredden og kvaliteten av filmer knyttet til friluftsliv, og som inspirerer til aktiv bruk av naturen, fremmer naturvern eller sikker ferdsel i fjellet.

Billettsalget til Fjellfilmfestivalen 2019 åpner 3. april. 

Se filmen fra Fjellfilmfestivalen 2018

Her er de to stipendvinnerne: 

MIL Skifilm
Dette er et skifilm-prosjekt hvor Marit Rolvsjord, Lisen Strøm og Ida Hilde Gunleiksrud både står bak og tar hovedrollene.

Filmen skal være på ca. 15 minutter og har et fokus på storfjellkjøring i mektig natur, basert i Sogndal og Romsdalen. Filmen vil gi et innblikk i hvem kjørerne er, deres tilnærming til skikjøring og fjell. Gjennom filmen vil de formidle en reflektert fjellferdsel, og vise at dette ligger til grunn for å få til rå skikjøring på en trygg måte.

Juryens begrunnelse: 
Juryen har lagt vekt på at det er positivt med en norsk skifilm-prosjekt der jentene selv tar hovedrollen, og med fokus på skikjøring i Norge. Vi gleder oss til en film som fronter personlig skiglede og som bidrar til å se mulighetene i norsk natur, og til å se disse dyktige skikjørerne i aksjon. 

Ida Gunleiksrud forteller at de er i gang med filmingen, men at vinteren 2019 ikke har vært den rauseste på snøfronten.
– Dette byr naturligvis på utfordringer når vi skal lage en skifilm. Etter en mild og tørr februar i Sogndal er vi nå i Romsdalen og har fått en ny vinter servert, med flere fine skidager. Vi har skaffa oss både drone og kamerautstyr, men har fortsatt mye å lære. Med god hjelp fra fotografene Rasmus Bjerkan, Terje Aamodt og Anders Eide har vi fått mye bra materiale, og gleder oss til å jobbe videre med dette. Vi krysser fingrene for at vinteren fortsetter i god driv.

Selv hadde de lyst til å prøve noe nytt. Alle tre har kjørt mye ski, vært mye til fjells og kjørt flere konkurranser, men filmaspektet ved skikjøring var nytt for alle.
– Plutselig hadde vi bestemt oss for å lage skifilm, forteller Gunleiksrud.  

Hva skal skille denne filmen fra andre skifilmer vi har sett fra Sogndal og Romsdalen?
– Vinteren 2019 har bydd på en utypisk februar i Sogndal. Vi fikk ikke den pudderkjøringa som både vi forventa og seere forventer når de hører Sogndal og skifilm i samme setning.  

Hva tenker dere om fjellfilmstipendet?
– Det viser seg at det trengs penger for å drive et skifilmprosjekt. Bidraget fra fjellfilmstipendet er med på å realisere prosjektet vårt og er gull verdt! 

Eventyrlyst
Stipend nummer to går til prosjektet «Eventyrlyst». Dette er en dokumentarfilm om Skandinavisk ungdom som reiser til Finnmark for å bli bedre kjent med villmarka i Arktis. I filmen følger vi Vårinn og Jonas som i løpet av et år på folkehøyskole skal lære om friluftslivet i nord. Jonas kommer fra Danmark og har aldri gått på ski, Vårinn fra Stavanger vil lære seg mer om vinterfriluftslivet. Sammen med resten av klassen skal de i løpet av skoleåret møte store naturopplevelser, utfordringer, samt lære om sikker ferdsel i Arktisk natur. De skal forberedes til det store høydepunkt; en elleve dagers skitur på Svalbard.

Juryens begrunnelse:
Juryen har vektlagt ambisjonen om å formidle naturopplevelser og naturglede gjennom det tradisjonelle friluftslivet. Juryen verdsetter at filmen er orientert mot lavterskel, naturvern og integrering.

Aron Bræstrup Løsnes, student ved Høgskulen i Volda, står bak prosjektet som allerede er ferdig filmet. 
– Filmingen har gått veldig bra. Det har vært utrolig gøy å få muligheten til å dra på en rekke turer i Finnmark og på Svalbard med mange flotte mennesker for å lage film om naturopplevelser og friluftsliv. Planen fremover er å jobbe videre med etterarbeidet på filmen, forteller han. 

Han tror mange, inkludert han selv, kan kjenne på en nysgjerrighet og dragning mot naturen i nord.
– Jeg hadde lyst til å lage en film som viser det spesielle med naturen vi har i Norge, verdien i friluftslivet for å bli bedre kjent med både naturen og se selv. Jeg håper filmen vil skille seg fra andre filmer innen denne sjangeren med at jeg har forsøkt å ikke legge fokuset på at friluftsliv nødvendigvis må handle om de lengste og tøffeste turene, men også gjerne de enkle og gode naturopplevelsene i seg selv.

Hva tenker du om fjellfilmstipendet?
– Fjellfilmstipendet er et kjempeflott initiativ for å fremme formidling om natur og friluftsliv, og jeg tror det kan bidra til å øke mangfoldet innen norsk film. Jeg er utrolig takknemlig for å få støtte til å fullføre filmen «Eventyrlyst» og håper at Stiftelsen Fjellkultur i fremtiden vil fortsette å støtte prosjekter knyttet til formidling av natur og friluftsliv. 

Juryen har bestått av:

Gunhild Aaslie Soldal. Redaktør i friluftsmagasinet UTE.
Marius Dalseg Sætre. Fotojournalist i DNT.
Audun Holmøy Røhrt. Styremedlem Stiftelsen Fjellkultur og daglig leder Fri Flyt AS.

Annonse:
Bransjeguiden

Siste nytt:Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS