Pressemelding

Mobbeombud i Finnmark, Janne Sannes - 19.06.2019

Digital dømmekraft og voksne som rollemodeller

1.februar 2019 fikk også Finnmark sitt første Mobbeombud. Nå har alle fylker i Norge ett til to ombud. Utdanningsdirektoratet har gitt midler til å ansette mobbeombud i alle fylker nettopp fordi barnehager, skoler, fritidsmiljø, foresatte og alle som bor i en kommune og i et fylke, trenger hjelp til å sikre trygge og gode barnehage – og skolemiljø for våre barn og elever. 95 % av alle barn og unge mellom 9-18 år eier en mobiltelefon (Barneombudet.no). Med så mange barn og unge på nett, er det viktig at den digitale hverdagen blir så trygg som mulig. Barn møter tidlig en spennende digital hverdag med underholdning, spill og sosiale arenaer. Dette kan være både lærerikt og morsomt, men barn kan også oppleve negative ting på nett som mobbing, overgrep eller nakenbilder som spres. Det er viktig at barn får tilgang til og kunne bruke digitale medier, men de må også beskyttes mot f.eks digital mobbing. Å gi barn opplæring i den digitale verden vil gi dem muligheter til å medvirke i eget liv.

Vi voksne mener ofte at vi vet best, men jeg tør å påstå at ungdom er eksperter på å være ungdom. Barn og unge har vokst opp med digitale medier, i motsetning til oss voksne. Og man ser stadig i dag at de unge er mye bedre forbilder på nett enn vi voksne er. Dessverre sier jeg! For er det ikke vi voksne som skal lære og vise barn god digital dømmekraft? Hvem er vi bak tastene? Hvorfor taster vi voksne så mye? Og hvorfor taster vi voksne ofte så mye stygt og nedsettende om andre på nett? Hvilke signaler sender vi ut til våre barn og unge? Hvilke holdninger viser vi? For som sagt, er det hele 95 % av barn i alderen 9-18 år som eier en mobiltelefon.

Forskning viser at det skjer mye mobbing gjennom digitale medier. Mobbing kan være negative handlinger som skjer flere ganger over en viss tid (Olweus, 1997), men det kan også være handlinger fra voksne og/eller barn som hindrer opplevelsen av å høre til, å være en betydningsfull person i fellesskapet og hindrer muligheten til medvirkning (Lund, 2017). Konsekvensene av å være utsatt for mobbing og krenking er så stor, at det har vi ikke råd å utsette våre barn og unge for. Vi reflekterer sjeldent over skaden som kan påføres av å eie, eller ved hjelp av en mobiltelefon.

Barneombudet kom denne uken ut med en rapport Ungdom om digitale medier hvor ekspertgruppen nettopp er ungdom. I denne rapporten sier ungdommene at grunnene til at vi utsetter andre for digital mobbing, hatefulle ytringer og hets på nett, kan være på grunn av anonymiteten vi lett kan skaffe oss. Vi søker oppmerksomhet og reaksjoner, og ser spenning i det å krangle i media. Mange finner dessverre styrke og makt i det å undertrykke og få andre til å føle seg svake. Ikke mist mener ungdommen at personer som utsetter andre for digital mobbing, hatefulle ytringer og hets viser mangel på kunnskap. Mangel på kunnskap om konsekvensene. Det blir fort en kultur hvor det er greit å angripe personer som ikke mener det samme som en selv.

Min oppfordring til oss voksne er å gå i oss selv og vise oss som gode digitale forbilder for våre barn og unge, og ikke være de nettrollene vi har blitt. Videre applauderer jeg barn og unge som er så gode forbilder for oss voksne!

Ønsker alle lykke til i den digitale hverdagen – ta vare på alle!

 

Annonse:
Bransjeguiden

Siste nytt:



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS