Pressemelding

Tryg Forsikring - 02.07.2018

Bilferie - I disse landene MÅ du ha dette kortet

Sommeren er her, og tusenvis av nordmenn planlegger å reise på bilferie, svært mange til utlandet. Men visste du at du trenger et helt spesielt kort dersom du tar bilen din til enkelte land i Europa? Uten grønt kort risikerer du å bli stoppet på grensen.

– Grønt kort er et forsikringsbevis som viser at du har ansvarsforsikring, og meningen bak er at det skal være enklere å dokumentere at du har forsikring på bilen dersom du blir innblandet i en trafikkulykke. Per i dag er det kun 10 land i Europa som krever at du har grønt kort, som for øvrig skal fremvises ved grensepassering. Men det kan være lurt å ha det i bilen uansett hvor i utlandet man ferdes, sier Torbjørn Brandeggen, Kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring.

Disse landene krever grønt kort:

Tyrkia
Serbia
Makedonia
Albania
Bosnia Herzegovina
Montenegro
Ukraina
Russland
Hviterussland
Moldova

– Kommer du kjørende til et av disse landene uten grønt kort, risikerer du å bli stoppet. Som regel må du måtte kjøpe en egen og dyr forsikring på grensa for å slippe inn. Skulle du bli innblandet i en trafikkulykke er det viktig å få en kopi av motpartens grønne kort. I tillegg har vi Kosovo, der situasjonen er spesiell da de ikke aksepterer grønt kort. Det anbefales å tegne en ansvarsforsikring ved grensen, ellers kan du risikere å bli tilbakeholdt i forbindelse med en trafikkulykke, sier han.

Kun tre måneders varighet

I resten av Europa er det ikke noe krav til å ha grønt kort i bilen, men Tryg anbefaler likevel å ha det i bilen utenfor Norden. I noen tilfeller kan det lette din situasjon på et skadested ved en bilulykke, samt lette en eventuell videre saksbehandling.

– Du bestiller enklest et grønt kort på nettsiden til ditt forsikringsselskap, det er som regel gratis. Samtidig bør du sjekke om din bilforsikring faktisk gjelder i det landet du skal til. Og merk deg at grønt kort kun har tre måneders varighet fra utstedelsesdato. Fikk du det i fjor må det derfor fornyes, sier Brandeggen.

Internasjonalt førerkort i USA

Selv om det ikke lenger er obligatorisk med internasjonalt førerkort i store deler av Europa, må du likevel ha det hvis du skal kjøre i Russland, Ukraina, Tyrkia og Bulgaria. Her må du i tillegg ha ditt ordinære førerkort med.

Det anbefales også å ha internasjonalt førerkort hvis en skal kjøre bil i USA, Mexico, Canada eller Latin-Amerika. Internasjonalt førerkort kan bestilles hos NAF.

Dersom du blir innblandet i en trafikkulykke i utlandet:

Du bør uansett kontakte politiet. Standard nødnummer over hele Europa er 112. De kan formidle videre dersom ambulanse/legeassistanse er nødvendig ved personskade.

Må du til offentlig lege, legevakt eller sykehus bør du ha gyldig helsetrygdkort. Det offentlige helsevesenet i andre land kan kreve det for å kunne behandle utenlandske statsborgere.

Norsk skademeldingsskjema er lik standard europeisk skjema. Alle felt i det engelske, tyske eller franske skjemaet er likt det norske. Skriv aldri under på et skjema dersom du ikke er enig i det som står der.

Sjekk at det ikke er trafikkfarlige skader på bilen før du kjører videre. Er du usikker eller bilen ikke er i kjørbar stand bør du kontakte forsikringsselskapet ditt eller/samt eventuelt leiebilselskapet dersom du har leiebil.

Annonse:
Bransjeguiden

Siste nytt:Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS