Pressemelding

Tryg - 23.12.2017

Årets smarteste julegave hvis du er ute i siste liten

Den står trolig ikke på manges ønskelister, men kan vise seg å være den smarteste julegaven du noensinne har kjøpt. Komfyren er hjemmets største brannkilde. Med en komfyrvakt slår komfyren seg av automatisk når det oppstår farlige situasjoner.

– Dersom du er ute i siste liten og fremdeles ikke har bestemt deg for hva du skal kjøpe i julegave, anbefaler jeg sterkt å kjøpe en komfyrvakt. De enkleste koster rundt 3000 kroner og fås kjøpt i elektronikkbutikkene. La det være en julegave til huset. Litt uoppmerksomhet er alt som skal til for at en brann skal blusse opp og komme ut av kontroll, sier Torbjørn Brandeggen i Tryg Forsikring.

Mange sovner fra komfyren

Nesten halvparten av brannvesenets over 3000 årlige utrykninger skyldes komfyrbranner. Én enkel komfyrvakt kan løse problemet og redde hjemmet ditt fra å gå opp i røyk. De fleste komfyrbranner skjer på dagtid og rammer eldre mennesker, men det er branner som starter om natten som tar flest liv. Da er det gjerne yngre mennesker som rammes.

– Ofte er dette unge mennesker i alkoholpåvirket tilstand. Berusede mennesker har svekket dømmekraft og kan fort sovne fra komfyren. En komfyrvakt kan bidra til å redde mange menneskeliv, sier Brandeggen.

Er enkel å montere selv

En komfyrvakt er enkel å montere. Den består av en sensor og en strømavbryter.

Sensoren overvåker kokeplatene og dersom den oppdager fare for brann, utløser den en alarm. Om ingen reagerer gir sensoren beskjed til en bryter om å kutte strømmen til komfyren.

Oversikt over kommuner med flest komfyrbranner i bolig i 2016:

1. Oslo                                393

2. Bergen                           100

3. Trondheim                      92

4. Drammen                        30

5. Stavanger                        28

6. Bærum                             27

7. Kristiansand     21

8. Tønsberg                         17

9. Fredrikstad                      15

10. Sandnes                         15

 

Er påbudt i nyere boliger

I elektriske anlegg som er nye etter 2010 er det krav til komfyrvakt. For spesielt utsatte personer kan hjelpemiddelsentralene installere komfyrvakt gratis. Det finnes to ulike typer komfyrvakt: de som skal kobles til via ledning i stikkontakt, og de som skal kobles til det faste elektriske anlegget. Disse fungerer likt og har samme kvalitet. Komfyrvakter som skal plugges i stikkontakten kan du montere selv.

I februar neste år arrangeres en nasjonal komfyrvaktkampanje i regi av Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB). Kampanjen er en del av «Alt vi kan mot brann», som er en nasjonal satsing frem til 2020 på brannforebyggende arbeid målrettet mot risikoutsatte grupper.

Annonse:
Bransjeguiden

Siste nytt:Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS