Hyttefolk glemmer røykvarsleren
Mange røykvarslere på hytter i Norge blir ikke sjekket. (Illustrasjonsfoto)

Hyttefolk glemmer røykvarsleren

Oppfordring fra Codan Forsikring.
Riks
Bjørn Magne Solvik
Publisert : 01.07.2019 01:19

Fire av ti slurver med røykvarsleren på hytta. 

--I verste fall kan liv gå tapt, advarer Codan Forsikring.

I en Norstat-undersøkelse utført på vegne av Codan Forsikring, svarer fire av ti at de ikke følger regelen om årlig sjekk av røykvarsleren på hytta. Mens 19 prosent av hyttefolkene svarer at de går to til tre år mellom hver gang de sjekker, oppgir 16 prosent at de ikke har røykvarsler eller at de ikke vet hvor ofte de sjekker den.

--Selv om brannsikkerhet ikke er det første man tenker på når man koser seg på hytta, er det viktig å sjekke røykvarsleren minst en gang i året, sier Georg Richvoldsen, kommunikasjonssjef i Codan Forsikring, i en pressemelding. 

Røykvarsleren må vedlikeholdes med jevne mellomrom. Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap anbefaler å bytte ut røykvarsleren minimum hvert 10 år. Batterier skal skiftes hvert år.

--Gjør det til en rutine å bytte batterier og ta en sjekk av røykvarslerne når du kommer på hytta for sesongen, sier Richvoldsen.

Ifølge Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap har 25 personer mistet livet i branner i hytter og fritidsboliger de siste ti årene. Bruk av åpen ild og elektrisitet er de vanligste årsakene til brann på hytta.

--Kravene til brannsikring er de samme hjemme og på hytta. Alle etasjer skal ha røykvarsler, og du skal kunne høre alarmen fra alle rom. Det kan være livsviktig, sier Richvoldsen.






Annonse:
https://www.nordkapp.kommune.no/
Annonse:
https://www.radionordkapp.no/lytteravgift/


Bransjeguiden



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS