Nedbrytbare fiskegarn kan gi mindre spøkelsesfiske
Garnene har blitt prøvd ut i kommersielt fiske. (Illustrasjonsfoto)

Nedbrytbare fiskegarn kan gi mindre spøkelsesfiske

Forskere jobbet med å utvikle nye garn.
Næring
Bjørn Magne Solvik
Publisert : 16.06.2019 21:45

Foreløpig er ikke nedbrytbare fiskegarn like gode som nylongarn, men slike garn kan bli viktige for å hindre spøkelsesfiske og plastforurensning.

Ifølge tall fra Miljødirektoratet, mistes det årlig rundt 13 000 fiskegarn i havet. Siden de er lagd av nylon som er et plastmateriale, brytes ikke disse ned i sjøen. Det betyr at garnene kan «spøkelsesfiske» i langt over tretti år.

I et prosjekt finansiert av Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfinansiering (FHF) og Forskningsrådet, har derfor forskere jobbet med å utvikle garn som brytes ned etter en tid i sjøen. Egenskapene til garnene har underveis blitt testet under kommersielt fiske av blåkveite, torsk og sei i Nord-Norge, i tillegg til forsøk i havet og laboratoriet, melder Forskning.no

I løpet av tre år har forskerne undersøkt både hvor fleksible de er, og hvor stor belastning de tåler. I tillegg har de sett på nedbrytningstid og fangstevne i forhold til tradisjonelle nylongarn.

Forskerne har også undersøkt om nedbrytningen av garnene leder til utslipp av mikroplast i havet. 

Funnene viser at de nedbrytbare garnene foreløpig ikke har like stor fangstevne som tradisjonelle fiskegarn av nylon. Til tross for dette, kan bruk av slike garn ha store miljømessige fordeler. Garnene kan gi mindre plastforurensning i havet og gjøre fiskeriet mer bærekraftig.






Annonse:
https://www.nordkapp.kommune.no/
Annonse:
https://www.radionordkapp.no/lytteravgift/


Bransjeguiden



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS