Har du lov til å kjøre med hengeren?
Førerkortklassen avgjør om du kan kjøre tilhenger. (Foto: Geir Brekke/Statens vegvesen)

Har du lov til å kjøre med hengeren?

Statens vegvesen med gode råd til dem som skal kjøre tilhenger.
Samferdsel
Bjørn Magne Solvik
Publisert : 09.06.2019 09:45

Skal du bruke pinsa til å rydde i hagen eller tømme boden og kjøre bort hageavfall og annet søppel?

Å kjøre med tilhenger stiller krav både til deg som sjåfør, til den bilen du kjører og tilhengeren du skal trekke.

--Om du har lov til å kjøre med en tilhenger eller ikke kommer både an på hvilke førerkortklasser du har og den tillatte totalvekten på bilen du kjører og tilhengeren du skal trekke. Det er også begrensninger på hvor mye du kan laste tilhengeren med, sier Jørn Simonsen, avdelingsdirektør i Statens vegvesen, ifølge vegvesen.no

Sikre lasten godt
Det er viktig at du sørger for at tilhengerlasten er godt sikret slik at ikke hele eller deler av den løsner underveis og skaper trafikkfarlige situasjoner for andre på og langs veien.

--For ofte ser vi tilhengere på veien der lasten ikke er forsvarlig sikret. Kommer vi over noe slikt i en kontroll, vil du få bruksforbud til du har sikret bedre eller lastet om. De mest alvorlige tilfellene politianmeldes, sier Simonsen.

Hvor fort kan du kjøre med tilhengeren?
Hvis tilhengeren har bremser, kan du kjøre i maks 80 km/t. Hvis den ikke har brems og har en aktuell totalvekt på over 300 kg er maks lovlig hastighet 60 km/t. 

--Det er viktig å være klar over at dette gjelder uansett fartsgrensen på veien. Selv om det er skiltet med høyere fartsgrense på strekningen du kjører, kan du ikke kjøre fortere enn det som er tillatt for tilhengeren. Tilhengeren kan ha stor innvirkning på bilens kjøreegenskaper og kan påvirke trafikksikkerheten, sier Simonsen.

Akkurat som med bil, har tilhengeren et vognkort som du må ha med under kjøring og mangler du dette vil du får gebyr om du blir stoppet i kontroll. 


Annonse:
BransjeguidenPublisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS