Minneord: Han Edvard
John Edvard Eilertsen i kjent still på restaurant Caroline. (Foto Bernt-Aksel Jensen)

Minneord: Han Edvard

John Edvard Fredrik Eilertsen gikk bort i forrige uke.
Lokal
Raymond Elde
Publisert : 20.05.2019 13:17
Sist oppdatert : 20.05.2019 13:52

I forrige uke fikk vi meldingen om at John Edvard Fredrik Eilertsen var død, 76 år gammel.

Han Edvard vil alltid bli husket som selve symbolet på revy- og show-tradisjonen i Honningsvåg. Mange årig sjef for showet til Honningsvåg Musikkforening en oppgave han arvet etter han Mauno i 1974. Han sier i revyboka «E’ du med ‘på den?» at også tekstskrivingen var inspirert av Aksel S Mauno.

Tidlig på 70-tallet var det Knut Erik Jensen og han Edvard som innførte tradisjonen med to konferansierer på Turnrevyen, en tradisjon som lever videre i vår tid.

Igjennom sitt medlemskap i Honningsvåg Musikkforening, var han en av mange som bidro til Nordkapp kommunes rike kulturliv. Eilertsen har også vært formann i foreningen, samt styremedlem i Norsk musikkorps forbund Finnmark. Han fikk Nordkapp kommunes kulturpris i 1987.

Undertegnede hadde en kort karriere i skolekorpset, og husker han Edvard kom bort til oss og fortalte at HMF alltid var kjent for korrekt uniformering. Det måtte skolekorpset følge opp.

Fram til han flyttet fra Honningsvåg var Edvart politisk aktiv og medlem av Nordkapp kommunestyre der han representerte Arbeiderpartiet. Han var medlem i helse- og sosialstyret i den perioden hvor Nordkapp kommunestyret innførte alkoholfri mandag. I ett års tid var det forbudt å selge alkohol på mandager i et forsøk på å få ned alkoholkonsumet.

Det å reise med revy fra Honningsvåg rundt om i verden er vanlig i dag. Edvard var med å starte denne virksomheten. Arrangør av kurs og konferanser skjønte at revy var god markedsføring av lokalsamfunnet.  Man spurte Edvard om han kunne tromme samme folk å lage show, og det kunne han.

For Magerøya og kystkulturen har tekstene til han Edvard betydd enormt for selvfølelsen og stoltheten for oss som bor og har sine røtter her.

«Hjemlengsel», «Majala», «Alt va’ bedre før», «Vi over 40», «Politisk Salat», «Vi vil ha folkan vårs tebake» er bare noen av de utallige visene vi i Radio Nordkapp har spilt på radioen i over 30 år.

Honningsvåg-miljøet har vært flink til å velge fengende melodier til sine lokale revytekster, og Edvard var god til å finne den rette melodien.

Melodien «Den tredje mann» med teksten av John Edvard Eilertsen - et utsøkt eksempel for det Edvart sto for. «E’ du ifra Honningsvåg» kan vi alle og er obligatorisk allsang når honningsvåginger møtes.

Vi lyser fred over John Edvard Fredrik Eilertsen minne.

Eller som han sjøl sa det i «Her blir det artig» og som det står i dødsannonsen: «Når showet er over og alle sover og sola går kvær sin vei…»






Annonse:
https://www.radionordkapp.no/lytteravgift/


Bransjeguiden



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS