Stinkende fiskepulver kan bli smakfull mat
Rygg, hode og annet rester fra både torsk og laks har gått fra å være avfall eller dyrefôr til å danne grunnlag for nye, fullverdige produkt. (Illustrasjonsfoto)

Stinkende fiskepulver kan bli smakfull mat

Etter mange forsøk har smaken blitt nøytral eller bedre.
Næring
Bjørn Magne Solvik
Publisert : 13.04.2019 03:45

Proteinpulver av fisk smaker vondt og lukter ubehagelig. Ved hjelp av melkesyrebakterier forsøker forskere nå å endre smaken på pulveret.

Rygg, hode og annet rester fra både torsk og laks har gått fra å være avfall eller dyrefôr til å danne grunnlag for nye, fullverdige produkt. Dermed er det utsikter til at lønnsomheten i denne bruken av restråstoff kan øke betraktelig.

Forskerne klarer å splitte proteinene i restene ved hjelp av vann og enzymer. Ved hjelp av slike avanserte kjemiske prosesser sitter de igjen med små proteiner, peptider. Dette er molekyler som består av en kjede aminosyrer, som er byggemateriale i alle levende celler. Når komponentene i fiskerestene er skilt ut, sitter forskerne igjen med verdifulle produkter som oljer og proteinpulver. Ettersom det kan lukte og smake ganske stygt, er produktene ikke klare for matfatet. 

I lang tid har forskere derfor jobbet iherdig med å forsøke å fjerne den bitre smaken, slik at det næringsrike proteinpulveret av fisk kan bli mer anvendelig og attraktivt. Å tilsette melkesyrebakterier som får pulveret til å gjære kan vise seg å være løsningen. På fagspråket heter denne metoden fermentering.

--Sammen har vi nå fått noen gode resultat. Vi har klart å lage produkter med nøytral eller bedre smak. I hvert fall har vi klart å gå fra vond til akseptabel smak, sier forsker Diana Lindberg, ifølge Forskning.no

Hun forklarer at de har fått noen gode svar, men samtidig har de fått ti nye spørsmål. Hvorfor fungerer noen bakterier bedre enn andre? Probiotika, som finnes i melkesyrebakterien har egenskaper som forbedrer og forsterker immunforsvar. Kan fermenteringen gi proteinpulveret en såkalt probiotisk effekt? Kan helt andre måter å splitte proteinene i råstoffet på gi en annen effekt?

--Det er mulig andre har gjort lignende erfaringer med fermentering av restråstoff, men ennå har ikke sett at noen har publisert vitenskapelige artikler om dette. Vi føler vi er i gang med virkelig spennende ting, og har gode grunner til å fortsette, sier Lindberg.


Annonse:
BransjeguidenPublisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS