Se opp for steinsprut når snøen smelter
En liten steinsprut kan spre seg om du ikke reparerer den raskt. Da må man skifte frontruta. Det er en sur egenandel å betale når man kunne sluppet. (Foto: Colourbox)

Se opp for steinsprut når snøen smelter

Oppfordring fra NAF til bilistene.
Samferdsel
Bjørn Magne Solvik
Publisert : 23.03.2019 15:45

Når snøen smelter starter sesongen for irriterende skader i frontruta.

--All grus og sand kommer frem i dagen når snøen smelter. Vinterdekkene drar med seg mye stein og når hastigheten øker løsner de og fyker som prosjektiler i trafikken, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF, i en pressemelding. 

Glasskader som meldes til forsikringsselskapene har økt med over 100 000 på ti år fra 2007, ifølge tall fra Finans Norge. I 2007 var det 154 104 glasskader, mens det i 2017 var 256 974.

Våren er den perioden flest frontruter får steinsprutskader. Vinterdekk med myk gummi fanger opp mye småstein fra grusen som ligger i veibanen etter at snøen smelter. Når farten på bilen øker skytes steinene ut av dekkene igjen og fyker bakover på bilene som kommer etter deg i trafikken.

--Kjører man på motorvei eller landevei, er det lurt å følge med der det er påkjøringsfiler. Når det kommer biler innpå fra sideveiene som så øker farten raskt, er det ekstra stor fare for steinsprut, sier NAF-rådgiveren.

-- Da gjelder det å prøve og holde litt ekstra avstand for å unngå steinene. Da minsker i hvert fall sjansen for å få en stein i ruta, fortsetter han.

Er uhellet ute, er det lurt å fikse skaden så raskt som mulig. Veldig mange av skadene er slik at de kan repareres uten å skifte frontrute. Da koster det heller ingenting når man har kasko- eller delkasko forsikring.


Annonse:
BransjeguidenPublisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS