Mener forslaget er i strid med finnmarkslovens intensjoner
Styret i FeFo, møtet i april 2018. Et styre der Finnmark fylkeskommune og Sametinget valgte representanter. (Arkivfoto)

Mener forslaget er i strid med finnmarkslovens intensjoner

ForFinnmark går imot de foreslåtte endringene i finnmarkloven.
Politikk
Bjørn Magne Solvik
Publisert : 17.01.2019 11:00

ForFinnmark mener det vil svekke finnmarkingenes møysommelig opparbeidete innflytelse på forvaltningen av land og vann i fylket, om fylkestingsrepresentantene fra Troms etter en sammenslåing skal være med på å velge medlemmer til Finnmarkseiendommens styre på lik linje med representantene fra Finnmark.

--Dette er enten et dårlig forsøk på bløff eller et uttrykk for manglende kunnskap om finnmarksloven og historien bak den. Etter vårt syn kan forslaget ikke vedtas, og en sammenslåing av Troms og Finnmark kan ikke gjennomføres før det er gjennomført en grundigere utredning om hvordan finnmarkingenes rettigheter etter loven skal ivaretas på en ordentlig måte. Det har ForFinnmark skrevet i uttalelsen i høringsrunden om tekniske endringer i finnmarksloven som Kommunal- og moderniseringsdepartementet har sendt ut. 

ForFinnmark mener finnmarkingenes lovfestede rett til innflytelse på forvaltningen av Finnmarkseiendommen bygger på den klare forutsetningen om at fylkestingets tre medlemmer av Finnmarkseiendommens styre er valgt av et fylkesting med representanter som er nominert av partilag i fylket, og deretter valgt inn i et fylkesting av finnmarkinger og bare dem. Departementets forslag innebærer brudd på denne forutsetningen på flere måter:

--Forslaget innebærer at fylkestingsrepresentanter fra Troms, sannsynligvis i flertall, skal være med på å velge styre for FeFo. Dette er klart i strid med finnmarkslovens intensjon. Det er ikke bare «teknisk justering» når eierne blir frarøvet retten til å bestemme hvem som skal representere dem i styret for et selskap, har ForFinnmark skrevet i høringsuttalelsen. 

Hele høringsuttalelsen (PDF) 






Annonse:
https://www.nordkapp.kommune.no/
Annonse:
https://www.radionordkapp.no/lytteravgift/


Bransjeguiden



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS