Vintersesongen gir store båtskader
Vinter betyr ofte skader på båter. (Illustrasjonsfoto)

Vintersesongen gir store båtskader

Råd til båteiere fra Codan Forsikring.
Riks
Bjørn Magne Solvik
Publisert : 17.01.2019 16:00

Båtsesongen er over for de fleste, men forsikringsselskap advarer mot å la båten gå i glemmeboken.

Tall fra Finans Norge viser at det ble meldt inn 3 150 skader på fritidsbåter til forsikringsselskapene i forrige vinterhalvår. Dette utgjør over 30 prosent av alle fritidsbåtskader som meldes inn i løpet av et år, ifølge Codan Forsikring. 

--Vinteren gir noen av de største skadene, sier Annika Persson, skadesjef i Codan Forsikring, i en pressemelding. 

Trenger jevnlig tilsyn
Mange av skadene om vinteren er minst like dramatiske som om sommeren.
--Vann og is kan føre til at båter både synker og motorer havarerer. Har du ikke jevnlig tilsyn med båten gjennom vintersesongen opptrer du ikke forsvarlig, sier Persson. 

I løpet av ett år utbetaler forsikringsselskapene over 450 millioner kroner for skader på fritidsbåter, og mer enn 30 prosent av utbetalingene skjer i vinterhalvåret.

Best med båt på land
Nå råder hun de fleste til å få båten opp av vannet, før vinteren kommer for fullt, med mye vind og snø.

--Det tryggeste er å få båten opp på land, godt sikret og dekket til under en presenning. Men husk at presenninger kan revne eller åpne seg i vinden eller bli ødelagt på grunn av tung snø. Da kan vann og fuktighet trenge inn og forårsake store skader når det fryser, for eksempel i motoren, sier skadesjefen.

Det beste er å plassere båten inne, hvor regn og snø ikke kommer til. Står ikke båten oppvarmet, må du likevel være obs på kulden. 
Hvis du må ha båten liggende i vannet, er det best å ha den i en såkalt boblehavn, hvor vannet ikke fryser til is. I alle tilfeller må du være ekstra nøye med fortøyningen, og helst sjekke jevnlig at båten fortsatt ligger trygt. Dreneringsåpningen i selvlensende båter vil også på et tidspunkt kunne tettes på grunn av løv, skitt, snø og is, og da kan båten fylles opp med vann og is og til slutt synke.

-- Generelt vil jeg anbefale å få båten opp av vannet, sier hun.

Tøm for vann
Kulden kan generelt gjøre stor skade i en båt, hvis det ligger igjen vann i rørene til ferskvannsystemet.

En måte å frostsikre båten på er å tappe ned ferskvannet, la kranene stå åpne, koble fra slangene inn på ferskvannspumpene og fylle frostvæske med riktig blandingsforhold i sluk og toalett.

--Vannrester som fryser kan gi sprekker i rør og tanker, så rørsystem og tanker må tømmes for vann. Man bør passe særlig på toaletter og vasker.  Drevet er også utsatt for frostsprengning dersom det har kommet vann i giroljen, så vi anbefaler at oljen byttes før vinteren, sier Persson.






Annonse:
https://www.radionordkapp.no/lytteravgift/


Bransjeguiden



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS