Nordnorsk krav til samferdselsministeren
Kolonner er vanlig i Nord-Norge i vinterhalvåret. (Illustrasjonsfoto)

Nordnorsk krav til samferdselsministeren

Fylkeskommunene i Nord-Norge krever at regjeringen sørger for at det blir stilt strengere krav til utenlandske vogntog på nordnorsk vinterføre.
Politikk
Bjørn Magne Solvik
Publisert : 14.01.2019 16:00

Nord-Norge krever at Samferdselsdepartementet kommer med sterkere tiltak ovenfor utenlandsk tungtransport i landsdelen.

--Tungtransporten langs nordnorske veger har økt kraftig og vil fortsette å øke blant annet fordi landsdelen produserer stadig større verdier for landet som i dag må transporteres på nordnorske vinterveger og nordnorsk vinterføre. Derfor har de nordnorske fylkeskommunene stått sammen om strategien fra kyst til marked for å få gjennomslag for at infrastruktur i landsdelen må prioriteres fra nasjonale myndigheter og sikre framkommelighet og kapasitet. Det skjønner vi tar tid, men vi aksepterer ikke at det fortsatt ser ut til å ta lengre tid for nasjonale myndigheter til å iverksette tiltak som gjør utenlandske tungtransportkjøretøy like sikre på nordnorske veger, som norsk tungtransport. Dette har vært tatt opp tidligere også, men uten at staten godt nok har fulgt opp. Det har Geir Ove Bakken (Ap), hovedutvalgsleder samferdsel i Finnmark, Ivar B Prestbakmo (Sp), fylkesråd for samferdsel og miljø i Troms, og Svein Eggesvik (Sp), Fylkesråd for samferdsel i Nordland, skrevet i en pressemelding fra fylkeskommunene. 

--Vi krever at samferdselsministeren umiddelbart tar initiativ til at blant annet kontrollen ved grensepasseringene styrkes, og at man tar initiativ til forskriftendring som gjør at god vinterdekk for nordnorsk vinterføre kreves. Det holder ikke at dekk godkjent for kjøring i mellomeuropa også er godkjent i Norge, ifølge fylkeskommunene. 

--Vi lever med nordnorsk vinter, vi lever med at det tar tid å ruste opp veinettet i landsdelen, men vi lever ikke med at utenlandske vogntog uegnet for vinterføre og våre vinterveier blir en større og større trussel for oss alle, har Bakken, Prestbakmo og Svein Eggesvik skrevet i pressemeldingen. 

De politiske lederne for samferdsel i Nord-Norge, vil i løpet av uken sende en skriftlig henvendelse til samferdselsministeren med krav som Finnmark, Troms og Nordland forventet blir fulgt opp av regjeringen. 


Annonse:
BransjeguidenPublisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS