Nå kan julestjerna skinne lenger
Med ny avgir nye lys ofte mye mindre varme enn gamle lys. (Foto: Tryg Forsikring)

Nå kan julestjerna skinne lenger

Julehøytiden medfører større risiko for boligbranner.
Riks
Bjørn Magne Solvik
Publisert : 22.12.2018 23:30

I over 100 år har det vært forbundet med risiko å la julestjerna og juletrebelysning stå på over natten. 

Elektriske lyspærer som utviklet høy varme har en rekke ganger vært årsak til branntilløp gjennom disse årene. Kjøper du ny julebelysning i dag er virkeligheten en helt annen.

--Med dagens LED-teknologi er lyspærene ikke i nærheten av å utvikle like mye varme som de gamle lyspærene. Dette betyr at brannsikkerheten øker og at sjansen for at lyspærene skal utløse en brann er minsket vesentlig, sier Øyvind Setnes, forebyggingsekspert i Tryg Forsikring, i en pressemelding. 

Glansbildet av julen er ofte snødekte gater og julestjerner som henger i vinduene og lyser opp omgivelsene døgnet rundt. Men glansbildet har en bakside, vi tar større risiko.

--Statistikken forteller i tillegg at det brenner mer når folk er hjemme. I desember er gjerne vinteren på sitt kaldeste, med krav om oppvarming av bolig. Når folk er mer innendørs øker risikoen for at brann kan starte. Dessuten tenner vi levende lys og fyrer i ildsteder langt oftere, sier Setnes.

Selv om dagens LED-lyspærer utvikler betraktelig mindre varme enn den gamle julebelysningen, betyr ikke det at du kan glemme de helt og la de stå på døgnet rundt.

--Nei, man bør uansett ha for vane å skru av all julebelysning når man går til sengs og når man ikke er hjemme. Det handler om brannsikkerhet, å minske risikoen samt belaste det elektriske anlegget så lite som mulig mens man sover, sier Setnes.


Annonse:
BransjeguidenPublisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS