Nå vet forskere hvorfor det på enkelte plasser er mye fisk
Enkelte av områdene langs kysten er fiskerike. (Illustrasjonsfoto)

Nå vet forskere hvorfor det på enkelte plasser er mye fisk

Gjennom forskningsprosjektet ENTiCE har det blitt hentet inn mye informasjon.
Riks
Bjørn Magne Solvik
Publisert : 01.12.2018 21:45

Flere av stedene langs kysten er spesielt produktive og fiskerike. En studie gjort på et fiskerikt sted, øyriket Froan utenfor kysten av Trøndelag, ga forklaringen på hvorfor det er slik.

Forskerne bak forskningsprosjektet ENTiCE har brukt havbøyer og hentet inn store mengder informasjon. De har også brukt selvkjørende farkoster basert på utviklingen av Mars-roveren «Opportunity». Det er med andre ord ganske avansert teknologi som ligger bak.

Forskerne har oppdaget at når et par fysiske krefter i havet virker sammen på noen spesielle steder langs kysten, så sørger det for en intens blanding av vannet. Dermed får havet ekstra mye tilførsel av næringsstoffer som igjen påvirker hele økosystemet, ifølge Forskning.no

Planteplankton er drivstoffet
Planteplankton (fytoplankton) er drivstoffet for nesten alt annet liv i havet. Dette planktonet lever der det finnes sollys i havet. Det spises av dyreplankton, som igjen spises av fisk.

Planteplanktonet er ofte for lite til at du kan se en enkelt av dem med øyet, men er det mye plankton i havet, så ser du at vannet blir grønt.

Planteplanktonet er nemlig i stand til å drive fotosyntese. Det vil si at det bruker sollyset til å produsere glukose (druesukker). Dette er nok den viktigste kjemiske reaksjonen i sitt slag på Jorda. Planteplanktonet i havet produserer nemlig også kanskje så mye som 90 prosent av alt oksygenet i atmosfæren.

Livet eksploderer om våren
Langs norskekysten er det mørkt det meste av vinterhalvåret. Når våren kommer og lyset vender tilbake, så eksploderer livet i havet.

Det skjer en voldsom våroppblomstring av planteplankton. Dette gir igjen næring til andre deler av livet langs kysten.

De fleste av stedene langs kysten blir denne prosessen bremset raskt ut på våren eller forsommeren. Det er fordi planteplanktonet har tømt havvannet for næringsstoffer. Dette er noe både fiskere og forskere har kunnet observere.

--Det spesielle med et sted som havet rundt Froan, er at det blir tilført mye mer næringsstoffer enn andre steder. Nå vet vi altså at det er dette som skjer på disse stedene langs kysten. Vi vet også hvordan det skjer, sier, Ingrid Ellingsen, forsker hos SINTEF Ocean i Trondheim, ifølge Forskning.no






Annonse:
https://www.radionordkapp.no/lytteravgift/


Bransjeguiden



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS