Mener fellesnemnda er avgjørende for å gjennomføre valg
Vil ha valg i Finnmark som i de andre fylkene i 2019. (Illustrasjonsfoto)

Mener fellesnemnda er avgjørende for å gjennomføre valg

Stortinget vil nedsette valgstyre og valgstyre er forutsetningen for å gjennomføre valg i Norge, ifølge stortingsrepresentantene Norunn Tveiten Benestad (H), Kari Kjønaas Kjos (FrP), Torhild Bransdal (KrF) og André N. Skjelstad (V).
Valg 2019
Bjørn Magne Solvik
Publisert : 26.11.2018 19:30

Uten valgstyre kan man ikke gjennomføre demokratiske valg.

I 2017 vedtok Stortinget sammenslåing av flere kommuner og fylkeskommuner. Som en del av den videre prosessen skal kommunene og fylkeskommunene opprette en fellesnemnd. Denne skal ta seg av samordningen og forberedelsene som må til før selve sammenslåingen. En av denne nemndas oppgaver er å velge et valgstyre.

--Finnmark har hittil ikke ønsket å møte opp i fellesnemnda for å jobbe sammen med Troms om den nye fylkeskommunen. Derfor har Troms fylkeskommune bedt Stortinget om å nedsette et valgstyre slik at valget kan gjennomføres som planlagt. Det vil vi hjelpe dem med. Vi i Høyre, Fremskrittspartiet, Kristelig Folkeparti og Venstre har derfor fremmet et forslag i Stortinget. Det skal gi Kommunal- og Moderniseringsdepartementet mulighet til å oppnevne medlemmer til valgstyret der fellesnemnda ikke har gjort det, for å sikre at det kan gjennomføres valg i henhold til nasjonale frister, har stortingsrepresentantene Norunn Tveiten Benestad (H), Kari Kjønaas Kjos (FrP), Torhild Bransdal (KrF) og André N. Skjelstad (V) skrevet i et leserinnlegg publisert i Radio Nordkapps portal

Etter dagens regler er det kun fellesnemnda som kan velge valgstyrer i kommuner og fylkeskommuner som skal slås sammen fra 1. januar 2020. Dersom fellesnemnda ikke gjør dette, er det behov for en regel om hvordan valgstyret ellers skal kunne oppnevnes, ifølge representantene fra Høyre, FrP, KrF og Venstre. 

--Stortinget ønsker å sikre at innbyggerne i både Troms og i Finnmark skal kunne gjennomføre valget som alle andre. Innbyggerne må ha mulighet til å stille til valg og til å velge sine representanter, har Tveiten Benestad, Kjønaas Kjos, Bransdal og Skjelstad skrevet i innlegget. 

Troms og Finnmark skal bli en fylkeskommune fra 1. januar 2020. 






Annonse:
https://www.radionordkapp.no/lytteravgift/


Bransjeguiden



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS