Flere får hjerteinfarkt i dårlig vær
April 2018 ved rådhuset i Honningsvåg.

Flere får hjerteinfarkt i dårlig vær

Mye snø gir økt fare for hjerteinfarkt.
Riks
Bjørn Magne Solvik
Publisert : 17.11.2018 21:45

Når temperaturen daler og det snør sidelengs, er risikoen for hjerteinfarkt høyere.

Moman Mohammad fra universitetet i Lund og kollegaene hans presenterer resultatene fra en stor studie av alle hjerteinfarkt-pasientene som kom inn til svenske hjerteavdelinger mellom 1998 og 2013. Det er snakk om over 280 000 stykker, ifølge Forskning.no

Forskerne hentet inn værdata over både temperatur, vind, nedbør, lufttrykk og soltimer for det samme tidsrommet og sjekket om det faktisk fantes sammenhenger mellom været og hjertehelsen. Og det gjorde det altså.

Generelt så det ut til at risikoen for å havne på hjerteavdelinga med et infarkt var litt høyere i skitvær, altså når temperaturen eller barometertrykket sank og når vindstyrken tiltok eller mengden solskinn avtok. Den sterkeste sammenhengen var knyttet til temperaturer. Risikoen for hjerteinfarkt økte merkbart når minimumstemperaturen falt under frysepunktet. Dette gjaldt mange forskjellige undergrupper av pasienter og for ulike regioner.

Det var imidlertid også tegn til at folk kan tilpasse seg værforholdene.

Resultatene tydet nemlig på at folk i Nord-Sverige takler kalde dager bedre enn de som lever lengre sør. I de nordligste regionene fantes det ingen sammenheng mellom kulde og hjerteinfarkt, har forskerne skrevet. 






Annonse:
https://www.radionordkapp.no/lytteravgift/


Bransjeguiden



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS