En svamp være redningen ved oljelekkasjer
Oljelekkasjer i sjø kan skje og skjer. (Illustrasjonsfoto)

En svamp være redningen ved oljelekkasjer

Ved oljelekkasje har det blitt utviklet en svamp som mannskap kan bruke.
Riks
Bjørn Magne Solvik
Publisert : 03.11.2018 21:45

Forskere har laget en svamp av tre som kan suge opp olje fra vann.

Selv om det er viden kjent at vann og olje ikke lar seg blande, kan de være vanskelige å separere ved oljeutslipp i havet.

Forskere har allerede utviklet en rekke metoder for å rydde opp oljesøl fra havoverflaten. En kan tenne på oljen slik at den brennes opp, eller suge den opp med en pumpe. Disse metodene er likevel ikke optimale. Ved brenning vil røyken som oppstår kunne føre til luftforurensning, og ved oppsuging vil oljen bli ubrukelig siden den blandes med havvann.

Forskeren Xiaoqing Wang og kollegaene ønsket dermed å utvikle en metode som hindret videre forurensning, og som bevarte oljen. Nå har de kommet med en svamp laget av tre – en fornybar ressurs – som kun suger opp olje, ifølge Forskning.no

Svampen ble laget ved å behandle det lette og myke trevirket balsa. De brukte kjemikalier for å fjerne bindemiddelet i treet, og satt da igjen med et celluloseskjelett. Den porøse strukturen fikk så et såkalt hydrofobt belegg som gjør at svampen trekker til seg olje, men støter fra seg vann.

Forskerne la svampen i en blanding av vann og rødfarget silikonolje. Svampen lot vannet ligge, og sugde til seg den rødfargede oljen. Det viste seg at svampen var i stand til å suge opp mellom 16 og 41 ganger sin egen vekt, alt etter hvilken oljetype som ble brukt i forsøket. Den tålte også minst 10 gjentakelser med oppsuging og klemming.






Annonse:
https://www.radionordkapp.no/lytteravgift/


Bransjeguiden



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS