Advarer mot kutt i viktig distriktstilskudd
Norsk Villfisk advarer mot kutt i føringstilskuddet. (Illustrasjonsfoto)

Advarer mot kutt i viktig distriktstilskudd

Norsk Villfisk med reaksjoner på statsbudsjettet for 2019.
Statsbudsjettet 2019
Raymond Elde
Publisert : 12.10.2018 21:45

Norsk Villfisk advarer om at de foreslåtte kuttene i føringstilskuddet vil ha store negative konsekvenser for fiskerinæringen langs store deler av kysten. Samtidig roser de miljøfokuset i statsbudsjettet.

--Den norske fiskeflåten fremstår i dag som verdensledende, samtidig som eierskapet i hovedsak ivaretas av aktive fiskere og redere som er lokalisert i kystsamfunnene. Føringstilskuddet bidrar til å sikre og bevare dette gjennom å gi de minste kystfartøyene akseptable leveranseforhold. Vi advarer kraftig mot å halvere tilskuddet, slik regjeringen nå foreslår, sier Sveinung Flem, leder i Norsk Villfisk, i en pressemelding. 

Føringstilskuddet er et tilskudd til frakt av fersk fisk og skalldyr fra områder med dårlig mottakskapasitet fram til foredlingsanlegg. Målet er å bevare en bred og variert flåtestruktur, lokale fiskerimiljø og sikre god ressursutnyttelse.

--Det finnes måter å forbedre systemet på, men selve tilskuddet er svært viktig. Det gir enkelt fortalt alle fiskere, om de så er bosatt i et lite fiskerisamfunn uten foredlingsanlegg i umiddelbar nærhet, muligheten til å levere fangsten sin på en god måte og på lik linje med fiskere andre steder, sier Flem.

Norsk Villfisk mener det er betenkelig at det tildeles nye rettigheter i kystgruppen hvert år, mens man samtidig kutter i føringstilskudd, som er helt avgjørende for blant annet gjennomføringen av sildefisket i Nord-Norge.  

I statsbudsjettet er det også foreslått å ta bort tilskuddet til drift av velferdsstasjoner for fiskere. Tilskuddet sørger sammen med finansiering fra fiskernes organisasjoner for drift av 25 velferdsstasjoner langs kysten. Tar man vekk dette så reduserer man ytterligere et viktig tilbud for den minste kystflåten.

Kampen mot marin forsøpling
Regjeringen foreslår i statsbudsjettet for 2019 også å bruke 400 millioner på å rense verdenshavene for plastavfall og 30 millioner kroner til å styrke kunnskapen om havets helse. Det får helhjertet ros fra Norsk Villfisk.

--Dette er et utrolig viktig initiativ. Salgslagene har over flere år vært opptatt av å redusere forsøpling og sikre en bærekraftig forvaltning av havets ressurser. Rent hav er en grunnpilar i markedsføringen av norsk villfisk. Forsøpling av havet er derfor et problem salgslagene tar på alvor, og flere salgslag har deltatt i strandryddingsprosjekter. Tidligere i år avholdt blant annet Norges Råfisklag ryddeaksjoner langs kysten. Der var 60 prosent av funnene husholdningsavfall og 40 prosent var fiskerirelatert forsøpling som tau, kuler, ringer, blåser, hele snurrevad og trålposer, sier Sveinung Flem. 






Annonse:
https://www.radionordkapp.no/lytteravgift/


Bransjeguiden



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS