Båtsfjord bygger landstrøm for over 30 millioner
Øystein Jørgensen, havnefogd i Båtsfjord.

Båtsfjord bygger landstrøm for over 30 millioner

Båtsfjord havn har anløp av mange store båter og skip.
Kyst- og havnekonferansen 2018
Raymond Elde
Publisert : 27.09.2018 17:39

Den store skipstrafikken i Båtsfjord var årsaken til at Enova støttet utbyggingen av landstrøm til båter.

--I denne konkurransen var antall anløp ett av kriteriene fra Enova. Derfor kom Båtsfjord godt ut. Vi har 2 000 anløp av store båter. Tar man med de små har vi over 10 000 anløp i året. Landstrøm skal redusere utslippene med 12 300 tonn co2, og 4 tonn svevestøv i året. Det sa Øystein Jørgensen, havnefogd i Båtsfjord, under kyst- og havnekonferansen som ble arrangert i Honningsvåg. 

Når havnene har bygget ut landstrøm slipper båtene å ha i gang hjelpemotorene som lager strøm. Det sørger for at man reduserer støy og luftforurensning. 

--Vi skal kunne levere landstrøm til 43 store skip samtidig. Båter lengre enn 50 meter regner vi som store. Varanger Krafts kapasitet i havna var en begrensning. Den nye kabelsløyfa fra transformatoren i Båtsfjord til havna vil koste 30 millioner kroner. Hele prosjektet har en ramme på 31,8 millioner kroner pluss moms der Enova har støttet prosjektet med 25,3 millioner kroner, sa Jørgensen. 

--Det er en utfordring at ingen båter har samme strøm og spenning. Vi må kunne levere 230, 400, 440 og 690 volt. 250 og 350 ampers kontakter, i tillegg 50 og 60 hertz. Vannforsyningen og strømforbruket må båtene styre selv ved hjelp av en app på mobiltelefonen, sa Jørgensen.






Annonse:
https://www.nordkapp.kommune.no/
Annonse:
https://www.radionordkapp.no/lytteravgift/


Bransjeguiden



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS