Kulturrådets Ærespris 2018 til Synnøve Persen
Synnøve Persen er tildelt Kulturrådets ærespris for 2018. Foto: Susanne Hætta. Fra den kommende boken om Synnøve Persen «Luondduadjágasat—Dreamscapes»

Kulturrådets Ærespris 2018 til Synnøve Persen

Synnøve Persen er overveldet og utrolig glad for prisen.
Kultur
Bjørn Magne Solvik
Publisert : 26.09.2018 16:00

Synnøve Persen fra Porsanger får tildelt Kulturrådets Ærespris for 2018 for hennes kunstneriske virke og hennes innsats for å løfte samisk kunst, språk og kultur gjennom sin lange kunstnerkarriere.

I rådsmøtet 25. september vedtok Kulturrådet å gi Synnøve Persen Kulturrådets ærespris for 2018. Prisen er på 600 000 kroner, ifølge en pressemelding fra Kulturrådet. 

Rådet deler hvert år ut en ærespris til en person som har gjort «en innsats av vesentlig betydning for norsk kunst- og kulturliv». 

--Jeg er overveldet og utrolig glad. Denne prisen er en anerkjennelse for det arbeidet og den kampen jeg har stått i gjennom fire tiår, så det er fantastisk å bli sett både som kunstner og som representant for samiske kunstnere. Dette er ikke noe sånt man går og venter på, men det viser at det nytter å kjempe, sier Synnøve Persen i en kommentar. 

Synnøve Persen er fra Bevkop i Porsanger, der hun fortsatt bor og har base for sitt kunstneriske arbeid. Persen arbeider med maleri og poesi, og har i flere tiår vært i spissen av det samiske kunstlivet. I hennes abstrakte maleri er det nordlige landskapet til stede i fargebruk, linjer, luft og rom. Dette landskapet er også speil for hennes poetiske tekster, som skrives på nordsamisk.

Rådets begrunnelse
«Synnøve Persen (f. 1950) har gjennom sitt lange kunstneriske og politiske virke bidratt til å styrke samisk identitet og løfte samisk kunst i nasjonal sammenheng.

Persen har markert seg både som billedkunstner og poet. Hun har i tillegg vært en sentral kraft innen organisering av samisk kunstliv og moderniseringen av samisk kunst og samisk språk. Hennes arbeid har hatt betydning både i og utenfor Sápmi.

Persen er kompromissløs og tydelig stolt av sine røtter og identitet, både som visuell kunstner og poet. Hun er forankret i samiske tradisjoner, men samtidig grensesprengende og innovativ med en appell til den globale kunstscenen.

Gjennom kunsten og sitt forfatterskap, er Synnøve Persen urfolkets stemme. Hennes sterke visuelle og poetiske uttrykk har tydeliggjort den samiske kulturen, samtidskunsten og poesien langt utenfor Sápmi.»


Annonse:
BransjeguidenPublisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS