Mener satsingen på fiskerinæringen har gitt resultat
Kari Lene Olsen, daglig leder i Om Kapp. (Arkivfoto)

Mener satsingen på fiskerinæringen har gitt resultat

Det har vært et løft for fiskerinæringen i Nordkapp de siste årene.
Næring
Raymond Elde
Publisert : 04.09.2018 17:28

Antall fiskere og fiskebåter har økt i Nordkapp. 

--Satsingen på fiskerinæringen i Nordkapp har gitt gode resultat. Antall fiskere og fiskebåter har økt, sier Kari Lene Olsen, daglig leder i Om Kapp, til Radio Nordkapp. 

--Ved hjelp av relativt små tilskuddsmidler har det blitt investert store beløp i båter og kvoter, sier Olsen. 

Fra 2015 til i dag er det tildelt 47 prosjekt knyttet til fiskebåter og kvoter, totalt tilskudd på 3,18 millioner kroner. 

I 2015 var det 182 registrerte fiskere i kommunen. I august 2018 var tallet økt til 237. I samme periode har antall fiskebåter økt fra 145 til 172. Dette gir en økning på 27 fiskefartøy. 

Kvoteutviklingen har vært positiv for Nordkapp kommune. I 2016 var det 70 kvoter, inkludert krabbe, knyttet til lukket gruppe og 111 kvoter i åpen gruppe. 

I 2018 var det 71 kvoter i lukket gruppe og 192 kvoter i åpen gruppe. 

Forklaring, åpen gruppe
«Åpen gruppe» er det samme som «gruppe II» i fisket etter torsk. Denne gruppen er åpen for enhver som er registrert i fiskermanntallet og eier fartøy som er innført i merkeregisteret, og ha en største lengde under 11 meter. Rettigheter i «åpen gruppe» kan ikke kjøpes og selges. Gruppen skal rekruttere fiskere inn i næring og brukes av eldre fiskere som vil trappe ned.

Forklaring, lukket gruppe
Det er strengere vilkår til de som skal delta i «lukket gruppe» enn til de som er i «åpen gruppe». Fiskere i «lukket gruppe» er i «gruppe I» når det gjelder fiske etter torsk nord for 62. breddegrad. Et av vilkårene for å kunne delta, er at fiskeren er oppført i fiskermanntallet, blad B. Det innebærer at vedkommende må ha fiske som hovednæring. Rettigheter i «lukke gruppe» kan overføres andre fiskere og fartøy.






Annonse:
https://www.nordkapp.kommune.no/
Annonse:
https://www.radionordkapp.no/lytteravgift/


Bransjeguiden



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS