Ekstremvær gir nordmenn skadesmell
Kraftig vind på Magerøya i juni. (Foto: Radio Nordkapp tipser)

Ekstremvær gir nordmenn skadesmell

Les rådene fra Frende for høsten.
Riks
Bjørn Magne Solvik
Publisert : 08.09.2018 21:45

Norge har opplevd ekstremvær både vinter og sommer det siste året. Det gir enorme utslag hos forsikringsselskapene. Brann og vann er årsaken til mange av problemene.

Vinteren var kald og snørik, mens sommeren var rekordvarm og knusktørr. 

--Norske forsikringsselskap har fått inn mer enn 170 000 skademeldinger hittil i år. Det betyr at nordmenn har fått utbetalt 4,4 milliarder kroner i erstatninger, sier produktsjef Einar Brekken i Frende. 

Hver skade har i gjennomsnitt kostet over 25 000 kroner.

--Våre skadetall viser størst økning på hytter og hus, og det er vann og brann som er hovedårsaken, sier Brekken i en pressemelding. 

Trenden bekreftes av tall fra Finans Norge for første halvår 2018. Brannerstatningene så langt i år er på 1,5 milliarder kroner, 14 prosent opp fra samme tid i fjor. Erstatningene etter vannskader er også på nesten 1,5 milliarder, hele 30 prosent opp fra i fjor.

Sjekkliste før høsten kommer, tips fra Frende:

  • Hold sluk, rister og avløp åpne
    Fjern rusk og rask fra fjorårets vinter før høsten kommer. Gå over en ny runde når løvet fra trærne har falt ned før vinteren. Sjekk at takrennene er hele og at regnvann får renne fritt bort nede på bakken. Husk at tilstoppede, brukne eller frosne takrenner kan skade bygningen.
  • Sjekk taket etter fjoråret
    Ligger huset eller hytta di i et snøutsatt område? Har du sjekket hvordan det ser ut etter fjoråret? Gå over taket før og se etter sprekker, skjevheter eller brister. Se også godt over hjørner og området rundt pipen. Hvis du finner noe galt, fiks det eller bytt ut ødelagte deler.
  • Rydd uteområdet
    Sikre løse gjenstander som gjerne har ligget ute gjennom fine sommerdager. Sjekk at gjerder er solid festet, rydd bort løse leker og pakk ned eller sikre trampolinen.
  • Fyll opp vedlagrene
    Du vil takke deg selv den første mørke fredagskvelden når du bare vil synke ned i godstolen med fyr i peisen.
  • Tett sprekker og hull fra utsiden
    Når gradestokken kryper nedover søker mus og gnagere inn. De kommer seg inn gjennom veldig små hull, så gå over bygget og tett igjen gliper og små åpninger.
  • Sjekk trær eiendommen din
    Har du trær på eiendommen, i nærheten av bolig eller uthus? Sjekk at de er rustet for sterke vindkast.
  • Sjekk brannslukningsutstyret
    Dette må du ha orden på året gjennom, men det er en fin rutine å sjekke dem som en del av høstforberedelsene. Har du brannalarm i alle rom? Er batteriene i varslerne byttet? Har du brannslukker lett tilgjengelig? Snu det på hodet, sjekk at det ikke er utgått på dato.





Annonse:
https://www.radionordkapp.no/lytteravgift/


Bransjeguiden



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS