Senterpartiet: Skru på FM-nettet igjen
Senterpartiet vil ha de største aktørene tilbake på FM. (Illustrasjonsfoto)

Senterpartiet: Skru på FM-nettet igjen

Omlegging fra FM til DAB har gitt redusert radiolytting i Norge.
Politikk
Bjørn Magne Solvik
Publisert : 26.07.2018 16:00

Åslaug Sem-Jacobsen, kulturpolitisk talsperson i Senterpartiet, reagerer på lyttertallene for radio etter at de riksdekkende kanalene forsvant fra FM-nettet. 

--De nye rekordlave lyttertallene er dramatiske. Det er presserende for både mediemangfoldet og beredskapen i landet vårt at radiolyttingen kommer seg opp på et helt annet nivå enn dette. For å sikre radioens framtid er vi nødt til å skru på igjen det nasjonale FM-nettet før enda flere flykter fra radioen, sier Sem-Jacobsen i en pressemelding. 

De siste undersøkelsene fra Kantar viser at tallene for daglig lytting i uke 27 var nede i så lite som 51,2 prosent. Lokalradiostasjoner har fått økt oppslutning etter at de riksdekkende kanalene forsvant fra FM. 

Før innføringen av DAB hadde Norge en total radiolytting i underkant av 70 prosent, og noe lavere i sommermånedene. I våre nordiske naboland, hvor konkurransen fra strømmetjenester er like stor som i Norge, men hvor FM-nettet ikke er slukket, er tallene på daglig radiolytting annerledes.  I forrige uke hadde Sverige 68,6 prosent. I sommermånedene kan Finland og Tyskland vise til daglige lyttertall på godt over 70 prosent, mens Island og Danmark ligger rundt 70%. Sem-Jacobsen tror ikke det er dårligere innhold på radioen som er årsaken til at tallene i Norge er lavere.

--Jeg tror det skyldes at mange ikke får høre radio på det viset det ønsker, nemlig på FM. Derfor oppgir hele 57 prosent av befolkningen at de er misfornøyde med at FM er erstattet med DAB, ifølge Medieundersøkelsen 2018. Jeg opplever at mange er provosert over at de blir tvunget til å kaste velfungerende FM-radioer og å måtte bruke penger på DAB. Altfor mange har også allerede fått dårlige erfaringer med DAB, forteller Sem-Jacobsen.

Senterpartiet fremmet høsten 2016 et forslag om å stanse FM-slukkingen til et godt nok DAB-nett var på plass, men fikk ikke flertall. Derimot vedtok et samlet storting at regjeringen måtte «følge slukkingen av FM-nettet nøye, og løpende sikre seg at beredskapen ikke rammes og at dekningsgraden blir oppfylt i tråd med Stortingets forutsetninger.»

--Nå må vi politikere tørre å gjøre det som skal til. Stortingets forutsetninger om at slukkingen av FM-nettet ikke skulle ramme norsk beredskap og sikkerhet er åpenbart ikke imøtegått av regjeringen. Det var også et feilgrep å slukke det nasjonale FM-nettet før DAB var godt nok utbygd og nok mennesker ønsket å bruke det. FM-nettet må skrus på igjen! Fastslår Sem- Jacobsen.






Annonse:
https://www.radionordkapp.no/lytteravgift/


Bransjeguiden



Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS