Korpsstevnet og Nordkappfestivalen åpnet
ordførrer Kristina Hansen etter åpningen av Nordkappfestivalen

Korpsstevnet og Nordkappfestivalen åpnet

Lørdag formiddag var det åpning av korpsstevne og Nordkappfestivalen på bomberomstaket i Honningsvåg.
Nordkappfestivalen
Raymond Elde
Publisert : 10.06.2018 09:56
Sist oppdatert : 10.06.2018 11:45

Det var Ellen Sørvik som åpnet korpsstevnet på vegne Norges musikkorps forbund (NHF) i Nord-Norge. Ordfører i Nordkapp, Kristian Hansen åpnet den 43. i rekken.

I tillegg til alle de 11 korpsene som var med på stevne var det også deltakere fra barnebokfestivalen «Bukkene bruse» og tilskuere tilstede i Storgata under åpningen.

Her kan du se video fra deler av ordførerens tale.


Her er hele talen til ordføreren:
Kjære alle sammen
Det skjer mye bra i Nordkappsamfunnet !

Og det er godt å ønske velkommen til Nordkappfestival i 2018 – den 43. i rekka.

Det er et privilegium å få by inn til kunst- og kulturopplevelser, til varme mellommenneskelige møter, til sang, musikk og dans, til unike matopplevelser, til fest og til moro.

Og det er en ære å få være vertskapskommune for årets korpsstevne. Vi ønsker HMF og tilreisende musikanter lykke til med stevne og planlagte arrangementer.

Nordkappfestivalen skal være for alle og ha relevans for alle; på tvers av generasjoner, kjønn og etnisitet.  

Personlig har jeg vært opptatt av at festivalen ikke må miste interessen hos de unge, hos neste generasjon. Hvis Nordkappfestivalen i hovedsak blir for oss fra 40 år og oppover, og vi ikke har de unge med oss, ja så vil den, i det lange løp, forvitre. Det er ingen av oss interessert i.

Dette er en av grunnene for at kommunen har igangsatt en gjennomgang og vurdering av festivalens framtidige gjennomføring, lengde og organisering. Vi ønsker å utvikle, videreutvikle og modernisere, slik at Nordkappfestivalen alltid skal ha relevans i sin tid og alltid skal være for folk i alle aldre - for alle.

Det er godt å se at årets festivalprogram har flere programposter for yngre målgrupper, uten at det går på bekostning av alle de tradisjonelle programpostene.

Det er også gledelig å registrere at det er arrangementer og arrangører i og fra våre fiskevær. I tillegg til at festivalen skal være for alle, så ønsker vi at hele kommunen skal tas i bruk og at alle kommunens innbyggere skal ha et eierskap til Nordkappfestivalen, både kommunesenter og fiskevær.

Vi ønsker ikke å dyrke noe «vi og dem» i denne kommunen. Vi må dyrke «oss». Nordkappfestivalen skal være oss!

Nordkappfestivalen er bra. At den søkes utviklet og videreutviklet er nødvendig og bra.

Det skjer også mye annet bra i Nordkappsamfunnet.

Det har de siste årene oppstått flere festivaler, som også utvikler seg.  I fjor ble Nordkapp barnebokfestival arrangert for første gang, og det har vært barnebokfestival forut for Nordkappfestivalen i år også.

Den nye Sunshine Winter Festival, som arrangeres i januar, ble også arrangert for 2. gang i år. Og det er flere; Skarsvåg Bryggefestival i juli og den mer innarbeidede Nordkapp Filmfestival i september.

Tiltakende antall festivaler vitner om vitalitet i kommunen vår og er svært positivt, for trivsel, for bolyst og for godt omdømme.

Og ildsjeler har tatt initiativ til å revitalisere Nordkappmarsjen og ifølge folk fra arrangøren er det opp imot 100 % økning i antall deltakere i forhold til i fjor. Honnør til ildsjelene bak revitalisering av Nordkappmarsjen.   

Nordkapp kommunestyre ønsker å legge til rette for positiv kunst-, kultur- og idrettsaktivitet.

I fjor åpnet vi et nytt, moderne og framtidsrettet Nordkappmuseum, som er blitt en viktig arena for kunst- og  kulturutøvelse og –formidling; midt i byen og svært tilgjengelig for alle.

Og nu på mandag i festivaluka skal vår nyrenoverte, moderne og framtidsrettede kino ha offisiell åpning. Det er allerede noen uker siden vi tok den i bruk, og at investeringen betaler seg i form av trivsel og bolyst tyder økningen i antall besøkende på. Sammenlignet med mai i fjor, så har økningen i antall besøkende på Nordkapp kino i mai i år, vært på nærmere 100 %.  

Sist, men ikke minst; det skjer mye bra på næringsområdet i Nordkappsamfunnet.  

I flere år har det vært en økning i antall fiskebåter og i antall fiskere i vår kommune og det er flere og flere unge som satser på dette, for Nordkappsamfunnet, grunnleggende viktige yrket; å bli fisker. Det er svært gledelig. Det er også aktive fiskemottak i alle kommunens fiskevær og i kommunesenteret Honningsvåg. Og vi legger til rette med havneutvikling.

Å ha komplette fiskerisamfunn med aktivitet både på sjøsiden og på landsiden er avgjørende for god utvikling i fiskerisamfunn.

Det er også vekst i reiselivsnæringen; aldri har det vært så mange turister på Nordkapp som i fjor, med knapt 280.000 betalende gjester.

Alt dette merkes. Det investeres og satses, både i Honningsvåg og i fiskeværene. Nye fiskebåter kommer til, Fiskeindustrien investerer, hotellbransjen investerer og det investeres i salg av opplevelser og bevertning. Det er et sunnhetstegn for samfunnet og vitner om framtidstro, når private aktører satser og investerer.

Og så nådde vi fram med budskapet om at petroleumsressursene i Barentshavet må danne grunnlag for industri og sysselsetting på land i Finnmark. På mandag behandler Stortinget PUD for Johan Castberg og da vedtas dette. Nordkapp kommune blir en ilandføringskommune for olje fra Barentshavet. En meget viktig beslutning som kommer til å være med på å sikre arbeid, økonomisk aktivitet og bosetting for Nordkapp kommune langt inn i framtiden og dermed også danne grunnlag for kunst-, kultur-, og idrettsaktivitet og frivillig arbeid inn i framtiden.

Det skjer mye bra i Nordkappsamfunnet !

Nå skal vi i gang med årets Nordkappfestival og jeg vil avslutte med å ønske oss alle, innbyggere og gjester og gjester som kommer i løpet av uka, en god Nordkappfestival 2018 og jeg vil ønske kunst- og kulturutøvere lykke til. Jeg vil takke arrangøren Nordkapp Filmfestival og produsent Jørgen Kaasen Engen for å ha påtatt seg arrangøransvaret og ønske dem som festivalarrangør, samt andre medvirkende lykke til med arrangementene.

Med disse ord erklærer jeg Nordkappfestivalen 2018 for åpnet. 


Annonse:
http://www.radionordkapp.no
BransjeguidenPublisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS