Laksen kan bli bedre
Ny metode kan gi bedre resultat for oppdrett av laks.
Et internasjonalt forskningssamarbeid kan gi oppdrettsnæringen bedre muligheter for å finne de beste eksemplarene å drive avl på. Både laksens gener og genene til mikroorganismene spiller en rolle for hvordan fisken blir til slutt.
Den tradisjonelle måten å velge ut oppdrettsfisk på er ved å se direkte på fiskens gener og ytre egenskaper, eller ved å se direkte på tarmbakteriene. Dette gjøres blant annet for å se hvor sannsynlig det er at fisken blir stor og fin, men også om den er motstandsdyktig mot ulike sykdommer og lidelser.
--Slike tilnærminger har gitt en viss suksess, men har ofte vist seg å være lite effektive, mener professor Thomas P. Gilbert ved Institutt for naturhistorie ved NTNU, ifølge Forskning.no.
For å få best mulig oppdrettsfisk må vi isteden se på genene til fisken og mikroorganismene i sammenheng. Det har forskere skrevet i en vitenskapelig artikkel som har blitt publisert i tidsskriftet Trends in Biotechnology.