Flere og flere forsikrer bunaden
Bunader blir brukt den neste uken i Finnmark. (Foto: Colourbox-Tryg Forsikring)

Flere og flere forsikrer bunaden

Bunaden er trolig det mest kostbare plagget du eier, Mange i Nordkapp har bunaden klar til helgens konfirmasjon og 17. mai.
Riks
Bjørn Magne Solvik
Publisert : 10.05.2018 21:40

Antallet bunadsforsikringer hos Tryg Forsikring øker kraftig, men fremdeles er det et fåtall som har slik. Hvert år blir tusenvis av dyre bunader skadet eller forsvinner på reise, melder Tryg Forsikring. 

Mange klargjør i disse dager egen bunad til konfirmasjon og 17. mai. Bunaden er gjerne det dyreste plagget man eier.

--Vi har nå stor pågang av kunder som spør om bunaden og bunadssølvet er omfattet av reiseforsikringen, og hvordan de flotte folkedraktene kan sendes på tryggeste måte. Vårt råd er å ta med bunadssølvet og bunaden inn på flyet, så er du sikker på at festplagget og alt sølvet kommer helskinnet fram til festen, sier Espen Opedal, leder i Tryg Forsikring, i en pressemelding. 

Det finnes anslagsvis 2,5 millioner bunader i norske hjem, ifølge Norsk Flid Husfliden. Til tross for at de representerer store verdier er et fåtall verdiforsikret. En komplett ny bunad sydd i Norge, med tilbehør, sko og sølv, kan koste helt opp mot 80.000 kroner.

--Bunad og folkedrakter er verdifulle, og mange har i tillegg gått i arv i generasjoner. Med vår beste reiseforsikring vil bunaden kunne være dekket med inntil 30.000 kroner hvis den sendes som ekspedert bagasje. Er verdien av bunaden høyere bør du vurdere å tegne egen bunadsforsikring. For noen hundrelapper vil bunaden da i tillegg være forsikret mot skader som rifter eller hull i skjorten, is på stakken eller klassikeren rødvin i fanget. Typiske 17.mai-skader som ikke nødvendigvis dekkes av reise- eller innboforsikringen, sier Opedal.

Slik behandler du bunaden:
-Luft bunaden godt etter bruk. Tørk av med en fuktig klut hvis det er overflateflekker på stakk eller vest.
-Lever bunaden til rens ved behov.
-Skjorten skal vaskes for hånd. Bruk vaskemiddel som er spesielt laget for dette formålet. Skyll skjorten 5-6 ganger etter vask.
-Får du en flekk på en hvit skjorte, er bløtlegging i iskaldt vann i 24 timer et undervurdert kjerringråd.
-Bunad og skjorte skal oppbevares luftig og tørt i en bomullspose. Putt
sedertrekuler i klesskapet eller bunaden. Møll skyr lukten. Mennesker kjenner ingen lukt.
-Hvis du skal reise med bunaden, pakk den inn i en bunadspose og ta den med    som håndbagasje. Dette gjelder også sølvet.
(Kilde: Norsk Flid Husfliden)


Annonse:
BransjeguidenPublisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS